Správy

Koronavírus: Dôležité odporúčania primárky infektológie z prešovskej nemocnice

Čo robiť, ak máte podozrenie, alebo príznaky podobné koronavírusu? Primárka infektológie z prešovskej fakultnej nemocnice J. A. Reimana radí a odporúča.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Dôležité odporúčania primárky infektológie z prešovskej nemocnice
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ak máte podozrenie na koronavírus, pretože máte príznaky a boli ste napríklad v severnom Taliansku, primárka infektológie z prešovskej fakultnej nemocnice J. A. Reimana Nataša Špiláková radí, ako v tom prípade postupovať.

Najprv telefonicky

„V súlade s pokynmi hlavného hygienika SR je v takomto prípade odporúčaná predovšetkým domáca izolácia a telefonická konzultácia zdravotného stavu s obvodným lekárom, ktorý zváži ďalší liečebný postup.“

„Je potrebné si uvedomiť, že ak by takýto pacient teoreticky nakazený bol, tak len cestou do nemocnice môže nakaziť ďalších pacientov.“

„A to predovšetkým tých, ktorí sú rizikovými skupinami, či už z hľadiska svojho veku, alebo z hľadiska iných diagnóz. Preto je prvoradý telefonický kontakt s odborníkom, ktorý rozhodne o vhodnom ďalšom postupe,“ uviedla primárka infektológie v prešovskej nemocnici, Nataša Špiláková na webe FNsP.

Zodpovednosť každého

Primárka ďalej vysvetľuje, či by odporúčala, aby ľudia zavolali na regionálne ÚVZ a prípadne zostali doma. A to v prípade, ak sú príznaky mierne, keďže liečba je v tejto chvíli iba symptomatická.

„Určite áno. Zároveň chceme zdôrazniť, že je na zodpovednosti každého z nás, ako sa zachová voči sebe a voči svojmu okoliu, ak sa napríklad vrátil z epicentra nákazy,“ upozornila ďalej na webe nemocnice.

Podľa Špilákovej si je potrebné uvedomiť inkubačnú dobu ochorenia. Pokojne sa môže stať, že ochorenie prepukne až ku koncu inkubačnej doby, teda do 14 dní.

Dôsledky voči šíriteľovi

„Svojím nezodpovedným správaním môžem nakaziť iných. Ak som sa rozhodol, že vycestujem v týchto dňoch do zahraničia, musím na seba zobrať aj zodpovednosť za riziko nákazy, avšak aj zodpovednosť za jej nešírenie.“

„Je potrebné si uvedomiť, že v našom štáte stále platí, že šírenie infekčnej nákazy môže byť posudzované ako verejné ohrozenie s vyvodením trestnoprávnych dôsledkov voči šíriteľovi,“ zdôrazňuje primárka v reakcii na koronavírus na webe FNsP v Prešove.

Na druhej strane pri identifikácii pozitívnej cestovateľskej anamnézy Špiláková vysvetľuje, že je potrebné zachovať si zdravý úsudok a chladnú hlavu.

„Je potrebné rozlišovať aj to, v akej časti krajiny sa osoba nachádzala. Ak to bolo na opačnej strane od epicentra nákazy, je to negatívna cestovateľská anamnéza a nie je potrebné podliehať panike,“ hovorí ďalej pre web prešovskej nemocnice.

Ak by však bolo podozrenie vážne, ako by sa teda postupovalo ďalej?

„V takomto prípade je k pacientovi privolaná cestou krajského operačného strediska sanitka, ktorá po porade s hygienikom transportuje osobu s podozrením na najbližšie infektologické oddelenie, kde infektológ rozhodne o potrebe odobratia vzorky na vyšetrenie, eventuálne o izolácii pacienta, či už v domácom prostredí alebo v nemocnici,“ dodala na záver.

V obrazoch nájdete zábery na to, ako pred časom v prešovskej nemocnici prijatie pacienta s koronavírusom nacvičovali.

Obrazom: V Prešove nacvičovali príjem pacienta s podozrením na koronavírus
4
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM