Správy

Bol by Prešov pripravený naňho reagovať? Stanovisko radnice ku koronavírusu!

Štyroch pacientov s podozrením na koronavírus vo fakultnej nemocnici hospitalizovali. Bolo by naňho pripravené aj naše mesto? Prešovská radnica reaguje.

Ilustračný obrázok k článku Bol by Prešov pripravený naňho reagovať? Stanovisko radnice ku koronavírusu!
4
Galéria

Úrad verejného zdravotníctva vydal odporúčania, ako vírusovému ochoreniu predísť, prípadne, ako postupovať, ak zbadáte prvé príznaky.

Mesto je pripravené

Na Slovensku koronavírus COVID-19 nebol k utorku 3.3.2020 potvrdený.

„Mesto Prešov situáciu pozorne sleduje a v prípade ohrozenia je pripravené operatívne reagovať podľa nariadení a usmernení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove,“ tlmočila stanovisko prešovskej radnice tlačová referentka Msú Lenka Šitárová.

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie –- vírusovú pneumóniu (kvapôčková infekcia).

Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie.

Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.

Návod na umývanie rúk

COVID-19 je vírusové ochorenie a neúčinkujú naň antibiotiká. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa zahajuje podporná liečba, ktorá zmierňuje príznaky infekcie.

K podpornej liečbe sa využívajú bežne dostupné lieky. Liečba je individuálna a vychádza z konkrétnych potrieb pacienta. Dôležitá je pravidelná hygiena. Návod, ako si dôkladne umyť ruky, nájdete TU.

„V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa ochorenie COVID-19 vyskytuje, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou, vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, o iné akútne respiračné ochorenie alebo chrípku či chrípke podobné ochorenie, a preto nie je nutné podliehať panike,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Na základe aktuálnych informácií o výskyte koronavírusu v Taliansku, Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zvážiť občanom Slovenskej republiky cestovať do krajín, resp. oblastí, kde je zaznamenané šírenie koronavírusových ochorení.

Cestovaním do oblastí, kde sa šíri koronavírus, sa občania vystavia riziku, že sa nakazia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby.

Kde získať informácie

Aj v takomto prípade však je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Telefonické linky prístupné pre verejnosť

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Pred časom prijatie pacienta s koronavírusom cvičili aj v prešovskej nemocnici. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: V Prešove nacvičovali príjem pacienta s podozrením na koronavírus
4
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM