Správy

Konečne! Na železničnom priecestí v Rožkovanoch majú pribudnúť závory

Už bolo načase. Na železničnom priecestí v obci Rožkovany majú konečne pribudnúť závory. Viackrát na mieste totiž došlo k tragickým dopravným nehodám.

Ilustračný obrázok k článku Konečne! Na železničnom priecestí v Rožkovanoch majú pribudnúť závory
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V septembri minulého roka došlo v obci Rožkovany v okrese Sabinov k tragickej dopravnej nehode, o život tam prišli tri ženy. Nebol to však jediný prípad takejto smutnej udalosti.

Rekonštrukcia za 800-tisíc

Po rokoch dohadov a čakanie tam konečne pribudnú závory a aj priechod pre peších.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ukončili proces verejného obstarávania a uzavreli zmluvu so zhotoviteľom projektu a realizátorom zmien na spomenutom priecestí. Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Rekonštrukcia priecestia bude stáť 803 950 eur bez DPH a zrealizuje ju bratislavská spoločnosť.

V auguste 2021

„Práce na priecestí by sa mali začať realizovať v najbližšom období. Predpokladaný termín dokončenia stavby je plánovaný na august 2021 v prípade, že sa nevyskytnú žiadne ťažkosti, či už technického charakteru alebo v súvislosti so súčasnou epidemiologickou situáciou,“ dodala Feik Achbergerová. Ozrejmila, že ŽSR preferovali vybudovanie obratiska autobusov medzi železničnou traťou a obcou Rožkovany.

„Toto riešenie by znížilo možnosti kolízie peších s koľajovými vozidlami a najmä s cestnými vozidlami v tejto križovatke. Po pripomienkovom konaní všetkých zúčastnených strán bol nakoniec vybraný variant so zastávkami na ceste I/68. Znamená však zvýšený pohyb prechádzajúcich cestujúcich cez koľaje a cez cestné komunikácie. Zároveň pre ŽSR znamená vyššie investičné náklady z dôvodu budovania obojstranných prechodov pre peších,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Miloslav Havrila.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM