Ľubomír Hudačko Kultúra

Klavirista Tomáš Jochmann z Prešova: Hudba je rečou duše, znamená pre mňa veľa

Hudba je preňho rečou duše. Jazzového klaviristu Tomáš Jochmanna z Prešova však napríklad v Česku vnímajú viac ako doma. Prečítajte si pútavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Klavirista Tomáš Jochmann z Prešova: Hudba je rečou duše, znamená pre mňa veľa
Zdroj: archív Tomáš Jochmann

Nerád sa vymedzuje na konkrétne hudobné štýly, aj keď ho podľa svojich slov už veľa ľudí má za jazzmana. Tomáš Jochmann pochádza z Prešova, no v Prahe žije už 13 rokov. Priznáva, že práve tam ho ľudia vnímajú viac, pretože v Česku má za sebou viac koncertov ako doma.

Tomáš, ako vyzerá váš denný režim?

Vstanem ráno, neraňajkujem, lebo už je 11 hodín a tak sa pomaly chystám na obed (úsmev). Ak mám školu, tak idem do školy, potom pracovať do štúdia a ak mám večer hranie, tak hrať. A keď večer nehrám, tak som zase v štúdiu. A takto dookola. Pomedzi to sa chodievam najesť do rôznych pražských reštaurácií. Mám v nich dosť veľký prehľad. Mám rád dobré jedlo.

Ste pôvodom z Prešova. Kedy prišlo rozhodovanie odísť z rodného mesta a prečo vôbec k tomu došlo?

Rozhodnutie prišlo približne vtedy, keď som končil základnú školu. Dôvod bol celkom jasný, na Slovensku nebolo v tej dobe konzervatórium, kde by sa učila iná hudba, než klasická. Naviac mám rád veľkomestá a Praha je pre mňa hlavným mesto Československa, aj keď sme oficiálne rozdelení. Cítim sa tu ako doma.

Ste hrdý na prešovskú hudobnú scénu, alebo to podľa vás môže byť ešte lepšie?

Vzhľadom k tomu, že v Prešove už nežijem 13 rokov, tak prešovskú scénu môžem sledovať len z diaľky a myslím si, že v Prešove je veľa šikovným muzikantov. Čo sa týka miest, kde sa dá hrať, o tom nemám veľmi prehľad a myslím si, že ich veľa určite nebude. Určite to môže byť lepšie. Všetko môže byť vždycky lepšie. Vždy je čo zlepšovať.

Počúvate prešovské kapely, máte prehľad v ich tvorbe?

Nepočúvam, ale občas si niečo vypočujem, alebo pozriem nejaké video, napríklad AMC Trio.

Ako často navštevujete Prešov a ktoré miesto je pre vás to naj?

Prešov navštevujem tak dvakrát do roka. Vždy, keď tam prídem, tak sa musím prejsť po Hlavnej. Keď som bol mladší, tak som chodieval pravidelne do Divadla Jonáša Záborského. To bolo moje obľúbené miesto.

Aké krajiny ste už navštívili vďaka svojej práci a obstálo by Slovensko a Prešov v porovnaní s inými mestami a krajinami v rebríčku pekných miest?

Vďaka svojej práci som navštívil veľa miest, napríklad Egypt, Taiwan, alebo Vietnam, väčšinu európskych hlavných miest a arabské emiráty. Celkom dosť koncertov som odohral aj v Taliansku, kam cestujem pravidelne. Slovensko, samozrejme, patrí medzi najkrajšie krajiny sveta.

Prečo podľa vás mladí ľudia musia odchádzať zo svojho rodného mesta do zahraničia?

Podľa mňa preto, že majú väčšiu šancu sa presadiť, nájsť si dobre platenú prácu, ktorú by si doma nenašli. V Prešove nie sú peniaze. Alebo možno sú, ale možností nie je toľko, ako vo veľkomestách. Mladí ľudia chcú vidieť svet a zažiť veľa rôznych vecí.

Prečítajte si tiež: Prešovský režisér Michal Kunes Kováč: Natočil klip pre legendárnu kapelu!

Čo pre vás znamená hudba?

Hudba je rečou duše. Spája ľudí všetkých vekových kategórií, národností, povolaní či sociálnych skupín. Je to univerzálny jazyk. Znamená pre mňa veľa. Bez hudby by som si nedokázal predstaviť život.

Kedy ste začali hrať na klavír, kto vám dal ten prvý impulz?

Na klavír som začal hrať asi tak v piatich rokoch. Hrať som začal vlastne omylom. Otec raz priviezol zo zájazdu z Nemecka malé detské klávesy môjmu bratovi, ale hrať som na nich začal ja (úsmev). Inak, spomínam si na viac impulzov. Jedným z nich bol môj strýko, ktorý žil v Nemecku a celý život sa živil hraním na klavír. Hral dokonale. Vedel hrať všetky štýly a hral ich fakt dobre. Bol to klavirista telom aj dušou. Ja sa ale viac cítim byť muzikantom obecne, než klaviristom ako takým. Jeden veľmi zaujímavý impulz, ktorý mám zarytý v pamäti bol práve, keď som mal asi päť rokov a v divadle som počul hrať jedného dirigenta, ktorý sa volal Jan Bedřich. Zahral mi nejaký ragtime, alebo už neviem, čo presne to bolo, ale utkvelo mi to v pamäti. Vtedy sa mi to veľmi páčilo. To bol asi jeden z prvých impulzov, na ktorý si spomínam.

A musí podľa vás muzikant poznať noty, alebo môže byť úspešný aj bez takéhoto vzdelania?

Mal by poznať noty, ale nemusí, ak má fakt obrovský talent. Môže byť úspešný aj bez takéhoto vzdelania a je ich, bohužiaľ, celkom dosť. Ale na druhej strane mi to príde ako ignorácia. Každý muzikant by sa mal vo vlastnom záujme chcieť naučiť noty. Patrí to k základnému vzdelaniu.

Ktorému hudobnému štýlu sa venujete a prečo práve tomuto?

Nerád by som sa obmedzoval na štýly, aj keď ma už veľa ľudí má za jazzmana. Ale mám predsa len pár obľúbených štýlov, ktoré rád počúvam a hrám. Odjakživa ma baví brazílska hudba, neviem čím to je, ale cítim sa v nej ako doma. Obecne tanečná hudba ma baví najviac. Či už je to ta brazílska, kubánska, alebo pop dance, ktorý beží v rádiách, vždy to so mnou pohne. Inak mám celkovo rád americkú hudbu a hlavne osemdesiate roky a plus mínus 10 rokov. No a v neposlednom rade jazz, ktorý má dosť bohatú históriu, ale to je skôr žáner, než štýl. Jazz považujem za akýsi umelecký vrchol.

Mávate pred vystúpením trému?

Nemávam.

Ktoré vystúpenie bolo pre vás to najviac pamätné, na ktoré z nich ste najviac hrdý a kde by ste ešte chceli vystupovať?

Jedno z mojich najvýznamnejších vystúpení bolo v Taliansku na festivale Tuscia in Jazz, kde si ma prizval do kapely skvelý taliansky saxofonista Rosario Giuliani. Na gitaru tam vtedy hral Kurt Rosenwinkel, ktorý v súčasnosti patrí k najznámejším jazzovým gitaristom na svete. Tento koncert môžete nájsť na Youtube.

Kedy ste naposledy hrali v Prešove, alebo kde vás tu diváci budú môcť vidieť najbližšie?

Nepamätám si, že by som niekedy hral v Prešove. Možno, keď som bol mladší. To muselo byť ešte dávno predtým, než som odišiel do Prahy. Zatiaľ nemám v pláne žiadne koncerty v Prešove. Čakám na nejakú pozvánku, alebo sponzora, ktorý by ten koncert zaplatil (úsmev).

Prečítajte si tiež: Marián Greksa v rozhovore: V Prešove sa nestratím, Müllera dobieham už aj v hmotnosti

Čo je pri hraní na klavír najdôležitejšie, čo musí muzikant určite splniť, aby si vôbec mohol sadnúť za klavír?

Záleží na tom, aké má s klavírom plány. Mal by mať predovšetkým trpezlivosť.

Čo vám dodáva najväčšiu chuť do práce, ráno vstať a opäť sa venovať tomu, čo robíte?

Ak ma čaká nejaký zaujímavý koncert, nahrávanie, alebo ak momentálne pracujem na niečom, čo ma baví. Baví ma teda všetko, čo v súčasnej dobe robím, ale aj tak je niekedy ťažké nájsť motiváciu. Som dosť náladový a niekedy sa mi z tej postele fakt nechce vstávať. Hudba je ale super v tom, že má nekonečne veľa možností, takže ak ma na chvíľu nebaví klavír, tak môžem v rámci hudby robiť tisíc ďalších vecí, napríklad mimo hrania na klavír v súčasnosti pracujem ako zvukár a producent v štúdiu, čo ma veľmi baví.

Je možné, že v Českej republike vás poznajú poslucháči a diváci viac ako doma v Prešove? Ako to vnímate a prečo je to podľa vás tak?

Je to, samozrejme, možné. Je to najskôr asi z toho dôvodu, že v Česku žijem už 13 rokov a väčšinu mojich koncertov som práve odohral v Čechách a na Morave. Na Slovensku som hral len niekoľkokrát. Ale dúfam, že ma Prešovčania sledujú aspoň cez internet (úsmev).

Čo by ste chceli odkázať nádejným hudobným talentom, ktorí možno nemajú to šťastie predviesť svoj talent tak, ako by chceli?

Aby vydržali. To je asi to najdôležitejšie. A aby to robili naplno a nie len tak z polovice.

Kedy ste šťastný?

Keď všetko ide podľa plánu a všetko do seba pekne zapadá (úsmev).

A aké úsmevné, kuriózne, prípadne netradičné zážitky ste počas svojej práce zažili?

Raz nás v klube, kde sme hrali, požiadala taká partička ruských slečien, že ak zahráme v spodnej bielizni, tak nám dajú dvetisíc českých korún. Tak sme zahrali v trenkách, veď zábava musí byť (úsmev).

Hudobník Tomáš Jochmann z Prešova: Poskytol nám rozhovor
4
Galéria
Zdroj: archív Tomáš Jochmann
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM