Ľubomír Hudačko Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Prešova, ktoré dostanú aj vás

Majú čo ponúknuť a možno ste v nich ešte ani neboli. Zoznámte sa bližšie s tromi dedinami, ktoré stoja za návštevu a môžu dostať aj vás. Predstavíme vám zákutia obcí, za ktorými sa oplatí merať cestu.

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 3 dediny neďaleko Prešova, ktoré dostanú aj vás
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám priniesli článok Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Prešove, ktoré by mal poznať každý. Rozhodli sme sa cestovať trochu ďalej do obcí, ktoré síce nie sú v našom okrese, ale tiež v našej blízkosti a rozhodne stoja za návštevu.

Bádanie po zvyškoch hradu v Kysaku

Len málokto z cestujúcich vlakom by nepoznal dedinku Kysak. Známa je najmä významným železničným uzlom, o ktorom kolujú dokonca aj vtipy. Podľa jedného z nich je tak dôležitý, že dôjsť do cieľovej lokality s prestupom v Kysaku potrebujú aj cestujúci v lietadle. Obec je známa rôznymi aktivitami. Už i dnešní tridsiatnici s úsmevom spomínajú na legendárny tábor v Kysaku, ktorého sa pred rokmi hojne zúčastňovali aj mnohí Prešovčania. Spomienky naň majú i starší, ktorí legendárne chatky navštevovali aj v 70. rokoch. Pravidelné slávnosti v obci, plesy či iné kultúrne podujatia lákajú turistov z rôznych kútov krajiny. Bádať môžete aj po zvyškoch Kysackého hradu, tie ležia severozápadne od obce v časti Hrad.

Raslavice žijú najmä cestovným ruchom

Za pozornosť rozhodne stojí aj obec Raslavice. Ak by ste totiž chceli spoznať dedinu, ktorá patrí k najstarším na hornom toku Sekčova, ste na správnom mieste. Je predpoklad, že mohla existovať už v období Veľkej Moravy v 9. storočí. Obec žije najmä cestovným ruchom a to je dôvod aj pre vás, aby ste ju navštívili. Koná sa tam množstvo atraktívnych podujatí, cez jazdecké preteky až po Šarišské slávností piesne a tancov v prírodnom amfiteátri. Mladí Prešovčania absolvujú prvé diskotéky práve v Raslaviciach. Samozrejmosťou je pútavá príroda všade naokolo.

Podujatia na Zborovskom hrade

Dobrá kondícia vám určite pomôže, ak sa vyberiete na hrad v obci Zborov. Nazývaný je tiež Makovica a že ľuďom nie je ľahostajný svedčí fakt, že pred 7. rokmi sa ho skupina nadšencov a priaznivcov rozhodla obnovovať. Poškodený bol totiž počas prvej svetovej vojny. Je to jednoznačne najväčšia atrakcia tejto dediny a rozhodne stojí za návštevu.

Hradný kopec bol už pred 90. rokmi vyhlásený za chránenú oblasť a jeho ochrana bola rozšírená vyhlásením za štátnu prírodnú rezerváciu, čo ho radí medzi najstaršie chránené územia na Slovensku. Ochrana je zameraná najmä na mohutné niekoľkostoročné jedince duba letného vysadeného pozdĺž prístupovej cesty na hrad. Ak ste tam ešte neboli, vedzte, že v zime sa koná na hrade Zimná stopa na bežkách, v lete napríklad Deň detí, ktorý sa uskutoční práve v túto sobotu 4. júna.

Môže vás zaujímať:

Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 najkrajšie domy smútku v celom Prešovskom okrese!

FOTO: Vysloviť spoločné Áno je v nich zážitok. 4 najkrajšie svadobné miesta v Prešove a okolí

Hradbové múry v Prešove majú získať na atraktivite: Mesto o projekte aj peniazoch, ktoré získalo!

zdroj: Dnes24/wikipedia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM