Ľubomír Hudačko Komunálne voľby

Kandidát na primátora Ján Andrejko: Do Prešova chce dotiahnuť investorov aj oživiť Delňu

Post primátora mesta Prešov po komunálnych voľbách 2022 chce zastávať aj Ján Andrejko, náčelník mestskej polície. Do volieb ide ako nezávislý kandidát.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na primátora Ján Andrejko: Do Prešova chce dotiahnuť investorov aj oživiť Delňu
6
Galéria
Zdroj: archív Ján Andrejko

Ján Andrejko, dlhoročný náčelník Mestskej polície v Prešove, v utorok ohlásil svoju kandidatúru na post primátora mesta Prešov.

Vo svojom programe predstavil víziu mladého mesta s funkčnou radnicou, novými investormi, futbalovým štadiónom, či s modernou Delňou. Dnes24.sk o tom z tímu Jána Andrejka informovala Michaela Kotradyová.

„Jednou z mojich vízií je bezpochyby dostať do mesta Prešov investorov. Práve oni tu vedia priniesť peniaze a vytvoriť pracovné miesta pre občanov. Naše mesto vymiera, šikovní mladí ľudia sú nútení odchádzať, nevedia sa realizovať doma, čo je veľká škoda. Ak to chceme zastaviť, musíme im dať dôvod ostať tu,“ skonštatoval na tlačovej besede.

Štadión aj na lúke

„Kým pred desiatimi rokmi nás tu žilo 95-tisíc, dnes je to už o 10-tisíc menej. Bude pre mňa prioritou udržať mladé rodiny v našom meste a vytvoriť im adekvátne podmienky pre život a vychovávanie novej generácie,“ povedal ďalej.

V ohlásení na kandidatúru spomenul aj pálčivú tému futbalového štadióna.

„Radnica dlhé roky nevie postaviť futbalový štadión. Takáto stavba je otázkou financií, ale možnosti sú stále, len netreba peniaze rozobrať. Treba ich investovať do štadióna, ktorý môže vyrásť aj na zelenej lúke. Treba sa možno inšpirovať v iných slovenských mestách, kde to funguje. Netreba stavať nič megalomanské, skôr menší, ale funkčný štadión.“

Podľa jeho slov radnica premrhala šancu postaviť takýto stánok napríklad vedľa OC Eperia. S touto problematikou súvisí aj zmena územného plánu, o ktorom Ján Andrejko tvrdí, že je zastaraný.

„Vďaka správnemu územnému plánu nebudú vyrastať len bytovky na nevhodných miestach, ale nebudú sa ani zahusťovať ulice, cesty či parkoviská. V iných mestách stavajú bytovky a medzi nimi zeleň. Tu staviame bytovky a medzi ne ešte aj parkovisko. Namiesto toho, aby mali ľudia výhľad na les stromov, pozerajú na les áut.“

Andrejko zároveň dodáva, že šancu na oživenie si zaslúži aj Delňa.

V Prešove spíme

„Ako je možné, že v Maďarsku vedia postaviť akvaparky a využívať termálnu energiu? V Poľsku to vedia urobiť, na Slovensku to urobili v Poprade, v Lipanoch, robia to pri Košiciach, len my v Prešove spíme.“

"Keď vidíme, aké drahé sú energie, môžeme okrem rekreačného miesta využiť tepelnú energiu na vykurovanie. Môžeme urobiť vrt, vytiahnuť teplú vodu na povrch, postaviť akvapark, aby Prešovčania nemuseli chodiť do Maďarska či do Poľska a tepelnú energiu vieme využiť na vykurovanie Švábov, Solivaru aj Sekčova,“ vysvetľuje Andrejko.

Toto všetko sa podľa jeho slov nezaobíde bez základnej zmeny – bez správneho nastavenia mestského úradu.

„Radnica je hnacím motorom, srdcom mesta, ktoré keď nefunguje, nemožno nič zmeniť k lepšiemu. Organizačná štruktúra mestského úradu je zlá, procesy chybne nastavené a preto nefungujú, toto nie je chyba zamestnancov. Nevieme získavať peniaze z eurofondov. Môžeme hovoriť, čo všetko by sme chceli zmeniť, ale bez tohto základného pilieru mesta to nejde. Je potrebné prekopať organizačnú štruktúru, nechať robiť si svoju prácu odborníkov a nie nominantov politických strán,“ dodal aktuálne ešte náčelník mestskej polície.

Ručí svojím menom

„To je to, čo chcem priniesť mestu Prešov a nám všetkým. Budem rád, ak jeho budúcnosť vezmeme do rúk a postavíme Prešov na nohy. A za to vám ručím svojím menom a podám ruku každému z vás, kto chce úprimne zmeniť Prešov k lepšiemu,“ odkázal.

Ján Andrejko pôsobí v polícii 31 rokov, kde sa z hliadkového príslušníka vypracoval až na aktuálnu pozíciu náčelníka mestskej polície mesta Prešov.

Okrem toho je prezidentom Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií SR, členom Rady pre prevenciu kriminality na SR a členom expertného tímu ZMOS-u pre danú oblasť samosprávy.

Viac záberov z tlačovej besedy nájdete vo fotogalérii.

Objektívom: Ján Andrejko predstavil víziu a program kandidatúry na primátora
6
Galéria
Zdroj: archív Ján Andrejko

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM