Správy

Jesenné upratovanie v Prešove: Obyvatelia sa zbavili až 286 ton odpadu

Počas piatich týždňov jesenného upratovania zrealizovali pracovníci Technických služieb spolu 150 vývozov, z toho až 148 vývozov obsahovalo objemový odpad.

Ilustračný obrázok k článku Jesenné upratovanie v Prešove: Obyvatelia sa zbavili až 286 ton odpadu
Zdroj: TASR/Diana Semanová

Prešovčania počas jesenného upratovania uložili takmer 276 ton objemového odpadu a desať ton biologicky rozložiteľného odpadu.

111 kontajnerov

Ako informovala Ingrid Mihaľová z oddelenia obchodnej stratégie a legislatívy Technických služieb mesta Prešov (TSmP), v meste bolo vo všetkých mestských častiach od 17. septembra do 22. októbra postupne rozmiestnených spolu 111 kontajnerov.

Technické služby k pôvodne plánovaným štyrom týždenným cyklom pridali aj doplnkový piaty týždeň, ktorý bol však už len na deviatich miestach pre tých, ktorí to dovtedy nestihli.

Počas piatich týždňov jesenného upratovania zrealizovali pracovníci Technických služieb spolu 150 vývozov, z toho až 148 vývozov obsahovalo objemový odpad.

Objem sa znížil

V niektorých lokalitách boli kontajnery vyvezené viackrát, pričom išlo hlavne o miestne časti Solivar a Šidlovec.

Celkové náklady na jesenné upratovanie vyčíslili Technické služby mesta Prešov na 24 200 eur. Objem vyzbieraného odpadu – 286 ton, sa podľa Mihaľovej oproti minulému roku mierne znížil. Na jeseň 2019 TSmP vyzbierali až 318 ton odpadu.

Dôvodom môže byť nielen pandémia nového koronavírusu, ale aj bezplatný zber elektroodpadu priamo z domácností. Technické služby ho spustili spolu so združením Envidom v septembri a počas prvej soboty pracovníci odviezli z domácností dve tony elektroodpadu.

Ďalšie termíny

„Októbrový zber bol z hygienicko-epidemiologických dôvodov zrušený, ale už čoskoro môžu obyvatelia využiť ďalší, novembrový termín,“ doplnila Mihaľová s tým, že je naplánovaný na 28. novembra a ďalší na 19. decembra.

Prešovčania môžu na odovzdanie ostatného odpadu využiť dva zberné dvory, na Bajkalskej ulici na Sídlisku III a na Jesennej ulici na sídlisku Šváby. Pri vstupe na zberné dvory je potrebné dodržiavať opatrenia a sprísnené pravidlá, ktoré slúžia na ochranu zdravia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM