Kultúra

Jeho činnosť prináša ovocie: Ivan Tásler sa môže radovať z ďalšej pocty

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) odmenil cenami SOZA najúspešnejších autorov slovenskej hudobnej scény za rok 2016. Tešiť sa môže aj prešovský rodák Ivan Tásler.

Ilustračný obrázok k článku Jeho činnosť prináša ovocie: Ivan Tásler sa môže radovať z ďalšej pocty
8
Galéria
Zdroj: TASR

Na javisku bratislavského Mestského divadla Pavla Országha Hviezdoslava si vo štvrtok večer cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel prevzal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler. Je to jeho desiate autorské ocenenie.

Oslávili jubileum

V roku 2016 oslávila skupina 20 rokov na hudobnej scéne, v septembri minulého roku vydali reprezentačnú výberovku hiSTORY, v novembri mal premiéru filmový dokument Made in Slovakia, v decembri odohrala sériu megakoncertov hiSTORY a získala aj ocenenie OTO – Osobnosti televíznej obrazovky za rok 2016.

Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2016 získal Kamil Peteraj. Spevák a skladateľ Adam Ďurica si odniesol cenu pre najúspešnejšieho mladého autora do 30 rokov. Cenu za najhranejšiu skladbu získala skupina Hex za hit Keď sme sami. Hiphoper Rytmus získal s albumom Krstný otec cenu za zvukový nosič, zoskupenie Fíha tralala dostalo cenu v kategórii audiovizuálny nosič za DVD Bumbarasa.

Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí za rok 2016 získal skladateľ Michal Novinski, cena za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní za uplynulý rok patrí Rádiu SiTy. Cenu Rádia Europa 2 získala speváčka Celeste Buckingham.

V rámci galavečera 20. ročníka podujatia odovzdali zástupcovia SOZA aj honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. Zápisom do Zlatej knihy SOZA boli in memoriam poctení zakladateľ a líder skupiny Lojzo Marián Kochanský (zomrel 28. apríla 2006 vo veku 50 rokov) a hudobný skladateľ a prešovský rodák Dušan Martinček (zomrel 30. augusta 2006 vo veku 70 rokov).Hudobný skladateľ, klavirista a dirigent Igor Bázlik si odnáša ocenenie v podobe Veľkej ceny SOZA za rok 2016.

Čo povedal Tásler?

„Pozerám sa na to triezvo, mám pocit, že kapela sa dostala k tomu prirodzene, keď začala vypredávať veľké sály a má takýto úspech. Nie je to zo dňa na deň, poznám tú cestu do detailov. Nehovorím, že bola ťažká, ale určite nebola ľahká. Pozerám na to veľmi pokorne, viem, že ten úspech bol, ale úspech je vždy taký, že chvíľku je, potom je to inak. Tak je to v tejto branži, veľakrát som to už zažil a teším sa z toho. Myslím si, že to nie je len o IMT Smile, je to o spojení rôznych faktorov, ktoré sa nám za minulý rok podarili. Podľa mňa je najpodstatnejšie, že sme dokázali veľakrát spojiť dokopy veľmi zaujímavých ľudí, či už spojenie s Janom Ďurovčíkom, s Lúčnicou, či s muzikantmi, ktorí s nami v IMT Smile hrali. Všetky tieto veci zohrávali veľkú úlohu v tom, kam sa tá kapela dostala,“ uviedol Ivan Tásler, líder IMT Smile, ocenený ako najhranejší autor.

Zriaďovateľom Cien SOZA je Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam. Ceny SOZA sa udeľujú raz ročne za výsledky dosiahnuté pri verejnom uvádzaní hudobných diel v predchádzajúcom roku. Poslaním Cien SOZA je oceniť verejným uznaním prínos autorov a tvorcov hudobných diel, ktoré sa obzvlášť úspešne uplatňujú v praxi hudobného života na Slovensku a tým podporiť rozvoj domácej hudobnej kultúry.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

OBJEKTÍVOM: Rozdali Ceny SOZA, teší sa aj Ivan Tásler
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM