Rôzne

Je tam aj padák, čo váži 18 kíl: Krajské múzeum ožilo letectvom a parašutizmom, FOTO

Sedemdesiat rokov parašutizmu v Prešove je názov výstavy v Krajskom múzeu v Prešove. Počas návštevy uvidíte viacero zaujímavých artefaktov.

Ilustračný obrázok k článku Je tam aj padák, čo váži 18 kíl: Krajské múzeum ožilo letectvom a parašutizmom, FOTO
10
Galéria
Zdroj: TASR

Výstava približuje návštevníkom bohatú históriu parašutizmu v Prešove, kde pôsobili viaceré legendy tohto športu, medzi nimi aj majstri sveta. Potrvá do 1. marca.

Oslavuje sa totiž 70 rokov parašutizmu a pod týmto názvom výstavu v Krajskom múzeu v Prešove na Hlavnej ulici aj nájdeme.

Kedy otváral padák

Jedna z figurín má oblečenú kombinézu, v ktorej skákal Prešovský Ikaros Anton Zděnek. Prešovský Ikaros pritom od roku 1960 skákal z výšky 2 600 metrov, letel kĺzavým letom a padák otváral až 200 – 300 nad zemou.

Nad figurínou je záložný padák, ktorý používali piloti bezmotorových lietadiel. Spoznáte aj majsterku sveta z roku 1982, Máriu Krajňákovú.

Na snímke vo fotogalérii uvidíte aj autora výstavy, predsedu Leteckého klubu Prešov pri Slovenskom leteckom zväze Viliama Zbiňovského, ktorý drží 18-kilogramový zbalený padák PD-47.

Mal iba 14

A taktiež uvidíte aj A. Gaála na table prvých prešovských parašutistov z roku 1949. Dodnes je najmladším parašutistom Československa. Mal iba 14 rokov, a aby mohol skákať sfalšoval si doklady.

Neskôr sa stal leteckým inštruktorom, v armáde lietal na stíhačkách MiG-15. Nuž a nechýba ani vvitrína venovaná parašutistickému rytierovi Ladislavovi Platkovi. Ladislav Platko bol ocenený v roku 1998 Nadáciou Štefana Baniča v Dallase.

Viac si už pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Letectvo a parašutizmus v Krajskom múzeu
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM