Tomáš Šuhajda Rôzne

IC Šarišan na trase Prešov - Bratislava končí, ale... nahradí ho tento nový rýchlik!

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) končí s prevádzkou IC vlakov na trati Bratislava - Košice. A platí to zároveň aj pre IC Šarišan, ktorý spájal hlavné mesto priamo s Prešovom. Teraz uzreli svetlo sveta nové informácie. Názov Šarišan z cestovných poriadkov predsa len nevymizne. Ako to?

Ilustračný obrázok k článku IC Šarišan na trase Prešov - Bratislava končí, ale... nahradí ho tento nový rýchlik!
Zdroj: Dnes24.sk

ZSSK už pred časom informovala, že od 17. januára 2016 zastavuje prevádzku InterCity vlakov na linke Bratislava – Žilina – Košice a späť. A platí to aj pre IC Šarišan, ktorý priamo spájal hlavné mesto s Prešovom. Riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová však v tejto súvislosti poskytla nové informácie.

„ZSSK zachová Šarišan – jediný vlak v dennej časovej polohe spájajúci bez prestupu Šariš (Prešov) a Horný Zemplín (Humenné, Vranov nad Topľou) s hlavným mestom Bratislavou. Bude to bežný rýchlik,“ uviedla Morháčová. "Je dôležité, že zachováme priame spojenie v dennej časovej polohe do celého prešovského regiónu,“ zdôraznil Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko.

Nový rýchlik R 1603 Šarišan bude podľa správy ZSSK štartovať každý piatok o 14:55 z Bratislavy do Prešova a Humenného, ale i do Košíc. Súprava sa v Kysaku rozdelí, 6 vozňov bude pokračovať do Humenného, 7 vozňov do Košíc. Cestu z Bratislavy do Humenného absolvuje za necelých 8 hodín, teda o hodinu a pol dlhší čas ako trasu prešiel zrušený piatkový IC Šarišan.

Rýchlik R 1602 Šarišan vyštartuje z Humenného každú nedeľu o 13:44 so 6 vozňami, od Prešova (15:18) sa rozšíri na 13 vozňov. Jazdný čas je 7 a pol hodiny, o hodinu dlhší ako trasu jazdil zrušený nedeľný IC Šarišan. V cieli, v Bratislave, bude krátko po 21. hodine, informuje ďalej ZSSK.

Rýchlik R 1603 Šarišan môžete prvýkrát využiť v piatok 22. januára, rýchlik R 1602 Šarišan štartujúci z Humenného absolvuje prvú jazdu v nedeľu 24. januára.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM