Kultúra

Hudobné formácie, ktoré už nehrávajú: Nuda a Peha boli pre Prešov zásadné kapely

V našom seriáli o prešovských kapelách, ktoré na pódiách už nevídame, pokračujeme druhým dielom. Tentoraz si priblížime fakty o Nude a Pehe.

Ilustračný obrázok k článku Hudobné formácie, ktoré už nehrávajú: Nuda a Peha boli pre Prešov zásadné kapely
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

V prvej časti hudobného seriálu o prešovských kapelách sme sa pozreli na niekdajšiu činnosť kapiel ako Raindown či Sunlips. No naše mesto vyprodukovalo aj ďalšiu liaheň skvelých hudobníkov, ktorí ponúkli nezabudnuteľné hity. Tentoraz sa to týka Nudy a Pehy.

Nuda

Ide o najstaršiu kapelu a taktiež s najskoršou ukončenou činnosťou. Fungovala už na konci 90. rokov a ponúkla hity ako Málo z teba mám, Tráva a najmä Chytím ťa za ruku. V jej napredovaní však bola cítiť pomoc a vplyv od IMT Smile. S touto nálepkou sa tak skupina v podstate celý čas trápila. Ešte v roku 2005 síce vydala svoj druhý album, ale ostal takmer úplne nepovšimnutý. Na troskách Nudy však v tom istom roku vznikla vďaka bývalým členom Stanom Čorejom a Martinom Husovským Komajota a v hudbe sa nestratili ani ďalší členovia; Stano Kociov (M. Čírová, S. Martausová, K. Knechtová), Viktor Špak (Cirkus, K. Knechtová) či Branislav Goga (ElevenHill).

Jedine spevák Kamil Filka sa už hudbe aktívne nevenuje. Kapela sa tak radí medzi významné formácie, veď vychovala kvalitných hudobníkov. Nuda teda na scéne chýba. Určite by stálo za zmienku usporiadať aspoň jeden spomienkový koncert. Ktovie, možno sa ho raz dočkáme.

Zdroj: YouTube.com

Peha

Najznámejšia prešovská kapela z tohto rebríčka, ktorá však nevie nájsť svoj ďalší smer, roky sa len hľadá a koncerty nehráva. So skalopevnou istotou ukončenie činnosti kapela nikdy neoznámila, veď aj pred 2 rokmi ešte skúšala návrat s novou speváčkou, ale takisto nie je pravdou ani to, že aktívne vo svojej činnosti pokračuje. Rok 2005 bol pre prešovskú hudobnú scénu zásadný; vydané boli posledné albumy Nudy a Pehy, zároveň odštartovala éra Komajoty.

Je nutné priznať si, že po odchode Katky Knechtovej sa z toho Peha nikdy nespamätala a predošlú popularitu i pozitívnu vlnu neudržalo ani vydanie najúspešnejšieho albumu Deň medzi nedeľou a pondelkom, ani následná spolupráca s Romanou Hlobeňovou či už v náznakoch avizovanou Karmen Pál-Baláž. Hoci pokusy o nové piesne a koncerty boli, je rok 2020 a okolo Pehy je už veľmi dlho ticho. Niektoré skladby tak na koncertoch občas hráva aspoň pôvodná autorka v rámci sólovej kariéry.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM