Kultúra

Ukončili činnosť a je to škoda: Ktoré prešovské kapely už na scéne nepôsobia?

Viacero známych prešovských kapiel už ukončilo činnosť a na scéne jednoznačne chýbajú. Predstavíme si prvé tri z nich, ktoré už aktívne na pódiách nepôsobia.

Ilustračný obrázok k článku Ukončili činnosť a je to škoda: Ktoré prešovské kapely už na scéne nepôsobia?
Zdroj: Dnes24.sk

Prešov je liaheň kvalitných hudobníkov a disponuje množstvom kapiel. Vybrali sme však teraz celkovo 5 takých hudobných skupín z tunajších končín, ktoré už vo svojej činnosti nepokračujú. Najprv si priblížime prvú trojicu z nich.

Rigid Frigid

V našom rebríčku ide o najmladšiu kapelu z uvedených, ktoré svoju činnosť ukončili. Vznikla na konci roka 2011. Nešlo však o komerčne zásadný projekt, prakticky pre všetkých členov to mohol byť najmä dobrý odrazový mostík do ďalšej hudobnej kariéry. Veď Peter Horváth hrá v Satin Lead, Pavol Kovaľ sa uchytil v Akustike a Tomáš Durkáč funguje s kapelou Heľenine oči. S odstupom času sa ukázalo, že šlo vlastne o liaheň prvkov ďalších prešovských kapiel, ktoré sa postupne etablovali, alebo ešte len etablujú na našej scéne.

Raindown

Do povedomia sa Raindown dostal tromi albumami, pravidelne hrával na hudobných festivaloch. A to aj s Martinom Husovským, ktorý neskôr odišiel a založil Komajotu. Po opakovaných nových nádychoch stále hľadala svoje ďalšie smerovanie. Taktovku nad 2. albumom si vzal Ivan Tásler, na basgitare sa postupne vystriedali Lukáš Kolivoška či spomínaný T. Durkáč. Časom však nadšenie z hudby ochladlo a podľa všetkého sa už v roku 2013 definitívna rozpadla. Svoju rolu iste zohralo aj povestné chýbajúce prekročenie tieňa komerčne úspešnejších kapiel. Až po 7 rokoch sa k hudbe spevák Peter Debnár vrátil, ale už len v rámci projektu Crystalist.

Sunlips

Zaradili sa k prešovskej hudobnej smotánke najmä skladbou Dlho hľadaní, ďalšie napredovanie však akoby nebrali príliš vážne. Každý z členov kapely totiž mal aj civilné zamestnanie a tak vášeň pre hudbu zosobňovali len na sporadických vystúpeniach, či miniturné. Dá sa povedať, že ich hudba bavila, no neživila. Vydali jediný album Dosť bolo rečí, ale potenciál do budúcnosti z neho sa im nepodarilo/nechcelo vyťažiť. Pritom nejde len o obyčajný nosič, priniesol kvalitné piesne. Stačí si pustiť Iba Dav alebo Sirény. Ako sa kapela potichu do povedomia dostala, rovnako sa z neho z ničoho nič aj vytratila. A je to škoda, pretože súrodenci Vozárovci a spol. ešte mohli čo-to chytľavé ponúknuť. Ide tak o „najčerstvejšie“ ukončenie činnosti spomedzi vymenovaných kapiel, keďže ešte v roku 2016 predstavila novú pieseň aj videoklip s názvom Tancuj.

V druhej časti nášho miniseriálu sa nabudúce pozrieme aj na príbeh ďalších dvoch známych prešovských kapiel, ktoré fanúšikov novými hitmi už nepotešia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM