Kultúra

Unikátny program v známom kaštieli: Vyrobte si vlastný sklenený šperk

Vyrobiť si sklenený pohár či šperky budú môcť návštevníci kaštieľa a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou počas piatka a soboty (24.a 25. 7.) v rámci sklárskeho workshopu História skla 2020.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny program v známom kaštieli: Vyrobte si vlastný sklenený šperk
Zdroj: TASR

O medzinárodnom podujatí pre laickú i odbornú verejnosť informoval Rastislav Žitný z marketingu Tripolitany – Krajského múzea v Prešove, pod ktoré patria aj kultúrne stánky v Hanušovciach.

Výnimočná prezentácia

Podľa odbornej pracovníčky múzea Eleny Dercovej bude odborná časť štvrtého ročníka vedecko-populárneho podujatia zameraná najmä na výskum histórie výroby skla v rôznych časových obdobiach. „Výnimočná bude určite prezentácia sklenených archeologických nálezov z rôznych lokalít,“ priblížila s tým, že účasť na konferencii prisľúbili viacerí odborníci na históriu a technológiu výroby skla, archeológovia, sklári a zástupcovia odborných škôl.

Vyrobte si sklenený šperk

Do sklárskeho remesla sa počas oboch dní bude môcť zapojiť aj laická verejnosť. „Široká verejnosť vrátane detí sa bude môcť napríklad zúčastniť na experimentálnom tavení skla. A ako bonus si budú môcť vyrobiť sklenené výrobky podľa svojich predstáv, rôzne drobné predmety či šperky,“ doplnila.

Podujatie vďaka podpore Fondu na podporu umenia spolu s Prešovským samosprávnym krajom a Krajským múzeum v Prešove organizuje Komisia pre podporu interdiscipli­nárneho výskumu historického skla na Slovensku pôsobiaca pri výbore Slovenskej archeologickej spoločnosti SAV, FunGlass – Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Slovenská sklárska spoločnosť a Rona Lednické Rovne.

Program pre verejnosť v kaštieli a v archeoparku v Hanušovciach nad Topľou sa bude realizovať v čase od 8.00 do 18.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM