Ľubomír Hudačko Rôzne

Gynekológ Jozef Adam otvorene: Tieto problémy trápia mladé dievčatá v Prešove najčastejšie

Čo mladé dievčatá najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u známeho prešovského lekára Jozefa Adama. Prezradil aj to, kedy je nutné prísť k odborníkovi prvýkrát a ďalšie dôležité info. Viac už v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Gynekológ Jozef Adam otvorene: Tieto problémy trápia mladé dievčatá v Prešove najčastejšie
Zdroj: Dnes24.sk

Jozef Adam, prednosta a primár gynekológie a pôrodníctva Nemocnice J.A. Reimana v Prešove, po ukončení lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach nastúpil na svoje prvé pracovisko. A to bolo v Prešove.

Čo privádza pacientky do ambulancie

V roku 2007 bol vypísaný konkurz na prednostu kliniky Fakulty zdravotníckeho odboru PU, ktorý absolvoval a vyhral ho. Nastúpil tam ako prednosta kliniky a neskôr ako primár obidvoch spojených oddelení. Aj starej gynekológie, aj nového monobloku. Pre náš portál vysvetlil, kedy tínedžerky prichádzajú do ambulancie a ktoré problémy ich trápia najčastejšie.

„Pacientky do ambulancie privádza výtok z rodidiel na spodnom prádle. Charakter výtoku je rôzny, závisí to od príčiny. Výtok môže byť hlienovitý, spenený, škrobovitý, hlienovo hnisavý, biely, žltkastý, dozelena, nahnedlý alebo zakrvavený. Niekedy pacientka sama udáva svrbenie, pálenie rodidiel, obvykle aj pri močení. Pri väčšom množstve výtoku dochádza k napuchnutiu až macerácii rodidiel,“ hovorí Jozef Adam.

Narastá počet pacientiek so zápalmi

V posledných rokoch podľa neho v ambulanciach narastá počet vyšetrovaných a následne liečených adolescentiek so zápalmi maternicových príveskov – adnex. Postihuje dievčatá, ktoré už prešli pubertou a majú už zvýšené prekrvenie vnútorných rodidiel a tým vyššiu vnímavosť k osídleniu zápalom.

„Z možných pôvodcov zápalu adnex prepokladáme E. coli, Proteus, enterokoky, anaeróbnu črevnú flóru, streptokoky a stafylokoky. Najdôležitejším prejavom a subjektívnym problémom je bolesť lokalizovaná do oblasti podbruška, najčastejšie pravého, alebo celého. Pobolievanie sa zvýrazňuje pri zmenách polohy, pohybu či otrasoch s propagáciou do krížovej krajiny a stehien,“ vysvetľuje primár.

Najmarkantnejším medzníkom pohlavného dospievania u dievčat je podľa slov primára prvá menštruácia – menarché. Od tohto okamihu je krvácanie z rodidiel viac-menej pravidelne sa opakujúce, sprevádza dievčatá a ženy po celý tzv. fertilný vek a je prejavom správnej funkcie zdravých rodidiel.

Kedy ísť k odborníkovi prvýkrát?

„Po nástupe prvej menštruácie býva cyklus často nepravidelný. Je dôležité sa rozprávať s adolescentkami o menštruácii a sledovať ich cyklus. Je nutné si všímať, či nie sú bledé a malátne. Ak je menštruácia silná a častá, hrozí anémia. Metrorrhagia juvenilis je názov pre dysfunkčné krvácanie u pubertálnych a postpubertálnych dievčat,“ vystríha Adam.

Zároveň upozorňuje, že chyby a omyly, ktorých sa človek dopúšťa v puberte, často poznačia celý sexuálny život. Pomerne dôležité informácie sú teda o možných rizikách predčasného pohlavného styku a predovšetkým rizikách striedania sexuálnych partnerov. Po osemnástom roku je vhodná tiež gestagénová hormonálna antikoncepcia a nesteroidné antireumatiká. A kedy je nutné ísť k odborníkovi prvýkrát?

„Je to individuálne. Závisí to od problémov s menštruáciou, od začiatku sexuálneho života. Odborníka je nutné vyhľadať, ak má dievča pätnásť rokov a menštruácie nikde. Vyšetrením vylúčime vrodené vývojové chyby. Ak je všetko v poriadku, hľadáme funkčnú poruchu. Ak nezistíme príčinu, chýbajúce hormóny treba substituovať, aby sa dievča vyvinulo na ženu. Pri centrálnej poruche vylučovania hormónov je to celoživotná substitučná liečba, najčastejšie antikoncepčnými preparátmi s obsahom estrogénov a gestagénov, ktoré napodobňujú normálny cyklus,“ zakončil Jozef Adam.

Čítajte tiež:

Prešovská primárka Marianna Horánska: 5 dôvodov, prečo pacientky vyhľadajú gynekológa

foto: archív j.a.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM