Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská primárka Marianna Horánska: 5 dôvodov, prečo pacientky vyhľadajú gynekológa

Čo ženy najčastejšie privádza k dverám gynekologickej ambulancie, sme zisťovali u primárky Oddelenia gynekológie a pôrodníctva v prešovskej nemocnici J.A.Reimana Marianny Horánskej. Tá tvrdí, že aj pacientke, ktorá sa cíti zdravá, môže preventívna prehliadka zachrániť život.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská primárka Marianna Horánska: 5 dôvodov, prečo pacientky vyhľadajú gynekológa
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Marianna Horánska začínala ako sekundárny lekár, na Oddelení gynekológie a pôrodníctva pracuje už 20 rokov. Ako primárka pôsobí v prešovskej nemocnici J.A.Reimana dva roky.

Ako sama tvrdí, problémy, s ktorými žena gynekológa navštívi, sú rôzne. Niektoré sa sa v určitom období veku vyskytujú častejšie, iné zriedkavejšie. Toto je ale pätica tých dôvodov, s ktorými pacientky podľa nej vyhľadajú návštevu gynekológa najčastejšie.

5 dôvodov návštevy gynekológa

  • poruchy menštruačného cyklu a teda nepravidelné krvácanie. Buď im menštruácia chýba, alebo naopak, chodí veľmi často
  • problémy sú spojené aj s výtokom z rodidiel s nejakým diskomfortom v oblasti rodidiel. V zmysle svrbenia, pálenia
  • neurčité bolesti v podbrušku
  • tehotné ženy, ktoré chodia do prenatálnej poradne
  • ženy, ktoré chcú byť tehotné a nedarí sa im otehotnieť

Ako však primárka dodala, na návštevu lekára chodia aj ženy, ktoré nemajú problémy, ale starajú sa o seba a chodia na preventívne prehliadky. „Máme aj uvedomelé ženy, ktoré o svoje zdravie starajú a chodia na prehliadky pravidelne. Tie totiž môžu objaviť rôzne ochorenia a kontroluje sa nimi zdravotný stav v pravidelnom intervale. Čiže, ak žena dodržiava odporúčania zdravotnej poisťovne – že raz za rok by mala navštíviť svojho gynekológa, praktického lekára a zubára – tak títo lekári sú schopní zhodnotiť zdravotný stav a vyhľadať odchýlku od zdravotného stavu. Ak ju nájdu, tak ju aj riešia. Je iné, ako keď príde k lekárovi raz za 10 rokov a iné, keď príde raz za rok,“ hovorí Horánska.

Po odrodení na prehliadky chodia menej

Podľa skúsenej odborníčky je ťažko sa vyjadriť, koľko % žien na prehliadky chodí. „Myslím, že mladšie ženy do štyridsiatky chodia relatívne pravidelne. Zrejme po nej a keď žena už odrodí, tak si myslí, že už gynekológa nepotrebuje. Tá návšteva je už potom zriedkavejšia,“ pridáva postreh.

Primárka priblížila aj to, aké prípady nastávajú po užívaní antikoncepcie? „Väčšinou tie ženy, ktoré užívajú antikoncepciu, tak tým sa menštruačný cyklus upraví a majú ho pravidelný. Z toho dôvodu, že tie tabletky užívajú. Samozrejme, sú výnimky, ktoré môžu mať poruchy pri užívaní, ale väčšinou tieto tabletky neužívajú len ženy, ktoré nechcú otehotnieť, ale aj ako terapiu pri určitých poruchách menštruačného cyklu. Aby navodili ten pravidelný cyklus. Skôr im v tom pomáha upraviť ho,“ poznamenala ďalej.

Ak neotehotniete do roka, vyhľadajte pomoc

Boli sme zvedaví aj na to, čo môžu robiť tie pacientky, ktoré nemôžu mať deti. „Ani tie ženy, ktoré sa pokúšajú otehotnieť a nedarí sa im, tak nemusia hádzať flintu do žita. Veda postupuje dopredu a máme dosť veľa možností, ako im pomôcť. Ide o to, že kedy s tým začať. Hovorí sa, že žena, ktorá žije pravidelným pohlavným životom a chce otehotnieť a v priebehu roka sa tak nestane, tak už by mala určite vyhľadať pomoc,“ povedala Horánska.

Ako hovorí, začne sa bežnými vyšetrovacími metódami u gynekológa: „Teda palpačné vyšetrenie, ultrazvukové, zoberie sa hormonálny skríning, môže sa urobiť aj invázivné vyšetrenie v zmysle laparoskopie, alebo hysteroskopie, kde sa skontroluje dutina maternice a vôbec vyvinutosť ženských pohlavných orgánov,“ uviedla.

Bolesti v podbrušku? Príčina môže byť aj inde

Avšak, dôležitú úlohu v tomto prípade zohráva aj partner a ten sa zodpovednosti zbaviť rozhodne nemôže. „Neoddeliteľnou súčasťou je to, že sa musí dať vyšetriť aj partner. Nemusí byť porucha plodnosti len na strane ženy, ale aj na strane muža. Ak nemôžu otehotnieť, musia sa vyšetriť obidvaja partneri, bez toho to nejde,“ povedala.

Odborníčka uviedla, že najčastejšie sa na oddelení stretávajú s bolesťami v podbrušku: „Príčina ale môže byť aj zápal močových ciest, alebo zápal močového mechúra, problémy ortopedického charakteru, alebo neurologické problémy s platničkami napríklad. Ak má žena bolesti v podbrušku, neznamená to, že má automaticky choré ženské pohlavné orgány. Tam môžu byť príčiny úplne niekde inde,“ líčila.

Niektoré ženy deti mať nemôžu

Mnohokrát sa tiež príde na poruchy menštruačného cyklu, alebo vývojové chyby rodidiel, či na ochorenie endiometriózy a podobne. „Tie sa dajú riešiť a liečiť rôznymi liekmi, pokiaľ sa zaháji liečba, tak mnohé ženy už otehotnejú vtedy. A pokiaľ tá bežná liečba, ktorú majú dostupnú obvodní gynekológovia neúčinkuje, alebo nepomáha, tak sú IVR centrá, kde sa mnohým pacientkám dá pomôcť. Nie však všetkým. Žiaľ, je percento žien, ktoré majú také vývojové chyby rodidiela vývojové vady maternice, ktoré neumožnia žene otehotnieť. Vtedy cesta ku vlastnému dieťaťu nie je možná. Stále je posledná možnosť ako adopcia, osvojenie, či pestúnska starostlivosť,“ dodáva.

Na záver nám primárka prezradila aj čosi zo svojho súkromia. Pýtali sme sa, či ako gynekológ má deti ona sama: „Deti nemám, nie som ani vydatá,“ zakončila sympatická lekárka.

Čítajte tiež:

Ostrieľaný prešovský lekár Ján Kľoc v rozhovore: Spoveď muža, ktorý v našej nemocnici robí už vyše 40 rokov

Sympatická zubárka z Prešova: Svojho zubára som sa bála, ten pri ošetrovaní dokonca fajčil!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM