Kultúra

Fotohádanka: Spoznávate podľa záberov z jeho mladosti slávneho rodáka z Prešova?

Je legendou hudobnej scény, pôsobí na nej už viac ako 35 rokov, pochádza z Prešova a onedlho oslávi životné jubileum. Spoznali ste, o koho ide?

Zdroj: YouTube.com

Ak ste podľa úvodnej fotky a informácií hádali, že ide o Petra Nagya, máte pravdu. Ten už o pár dní, 9. apríla, oslávi svoje životné jubileum – 60 rokov. Pri tejto príležitosti chystá turné a vraví, čo si o tomto čísle myslí.

Nevníma ani číslo

Legenda hudobnej scény zahrá 2-hodinový koncert plnú megahitov v pop-rockových aranžmánoch aj na Slovensku. Spevák, skladateľ, hudobník, textár a producent sa na pódiu predstaví so skupinou Indigo a s dvoma vokalistkami. Turné zahŕňa štyri koncerty na Slovensku a sedem v Česku. Peter Nagy je značka, ktorá na československej scéne úspešne funguje už 35 rokov. Nestarnúci profesor Indigo patrí medzi najúspešnejších spevákov slovenskej populárnej hudby.

„Hovorí sa, že vek je iba číslo, ale ja nevnímam ani to číslo. Nemám na takéto veci čas. Mám rozrobených niekoľko projektov s rôznymi umelcami. S kapelou už sme začali pripravovať narodeninový koncertný program, tak aby sme fanúšikom zahrali aj hity aj moje gitarové balady. Je to pre mňa ťažká úloha ako zostaviť playlist,“ prezradil Peter Nagy.

Na Peter Nagy 60 CZ/SK Tour zaznejú hity plné pozitívnej energie, ktoré doslova zľudoveli a spievajú si ich fanúšikovia niekoľkých generácií. „Napísal som za tie roky takmer 200 piesní, ale zahrať na každom jubilejnom koncerte môžeme iba zlomok. Aj keď koncert bude mať okolo dvoch hodín, chcem, aby mal spád. Preto zahráme samozrejme najznámejšie piesne, ale aj moje srdcovky. To je väčšinou iná strana mojej tvorby. Okrem toho pracujeme stále na nových webstránkach, vytvorených špeciálne k môjmu výročiu na scéne. Fakty, rozhovory a najmä podrobná diskografia,“ povedal ďalej známy rodák z Prešova.

Komentáre číta

„Mám šťastie na skvelých muzikantov. Už od roku 2001 hrá so mnou Mišo Kovalčík, gitarista s rockovým cítením. Takisto ako klávesista Marek Mečiar, už to ťaháme spolu 19-ty rok, ale v puberte ešte nie sme. Našu kapelu vždy vylepší niekto o generáciu mladší – ako basgitarista Luboš Ďurech alebo náš nový bubeník Jozef Gorel, čerstvý tridsiatnik. Je to podstatné mať vedľa seba nielen dobrých muzikantov, ale aj ľudí, s ktorými je veselo,“ hovorí s úsmevom Nagy.

Spevák má na konte 16 albumov, z ktorých sa doteraz predalo vyše dva milióny nosičov. „Moji fanúšikovia vnímajú texty a zmysel mojich piesní, nielen hitové slogany. Presvedčil som sa o tom znova na dvoch turné Pianko, kde som spieval väčšinou tie nehitové baladické piesne. Mám z mojich fanúšikov radosť. Čítam ich komentáre na sociálnych sieťach. Je to pekné, keď máte vyzreté publikum, ktoré vníma moju tvorbu. Ľudia, ktorí ma berú ako človeka a nie ako idol,“ dodal na záver.

A nezabudnite si pozrieť aj fotogalériu. Nájdete v nej najmä retrozábery, ktoré zachytávajú začiatky kariéry tohto známeho prešovského rodáka.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Peter Nagy má dnes 60: Spoznávate ho aj na retrozáberoch?
9
Galéria
Zdroj: archív Petra Nagya
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM