Kultúra

Folklórny súbor Dúbrava oslávil 40. výročie: Slávnostný program mali v Prešove

Programom o láske s názvom Črepy osudu oslávil folklórny súbor Dúbrava na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského 40. výročie svojho vzniku.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny súbor Dúbrava oslávil 40. výročie: Slávnostný program mali v Prešove
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na príprave programu súbor intenzívne pracoval viac ako rok. Réžiu predstavenia majú na starosti bývalý dlhoročný vedúci FS Dúbrava Štefan Ferenc a súčasný tanečný pedagóg súboru a sólista baletu Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS) Oleksander Kulikov.

Veselé aj trpké

FS program uviedol v premiére v piatok (8. 11.) a v repríze sa s ním predstavil v sobotu.

„Črepy osudu na scénu prinášajú komponovaný program s ucelenou poetickou myšlienkou. Tá vychádza z bežného života ľudí, ktorí zaiste zažívali tak veselé, ako aj trpké časy,“ uviedol vedúci FS Dúbrava Pavol Fecenko.

„Celý dej je vlastne o láskach. O naplnenej, nenaplnenej, šťastnej, nešťastnej. Začínali sme tak, že postupne sme zliepali jednotlivé čísla. Sú tam štyri príbehy o láske a končí sa to svadbou. Chceli sme, aby sa ľudia zamysleli a boli k sebe milší. Myslím si, že je to dosť vážne posolstvo, čo sa týka lásky medzi ľuďmi,“ priblížil Ferenc.

Špecifické kroje

Folkloristi v programe vystúpili v nových krojoch, ktoré vznikli aj vďaka príspevku z grantového programu Šariš ľuďom.

„Každý kroj je iný a zvláštnosťou v tomto programe sú kroje z obce Torysky, čo je oblasť horného Spiša, ale zároveň jazyk, ktorý sa tam používa je rusínsky. Tie kroje sú špecifické, iné a vidieť na nich, že to je hornatá oblasť, kde sa možnože aj teplejšie obliekali.“

„Sú veľmi pekné a zvláštnosťou sú aj dievčenské party, ktoré majú dievčatá na hlavách. V málo regiónoch sa takéto party používajú a to je aj špecifické pre tento región a tento kroj,“ uviedol Fecenko.

Čo sa týka tvorby, pracujú podľa jeho slov prevažne s podkladmi z východného Slovenska. „Aktuálne pôsobí v troch samostatných zložkách, tanečnej, speváckej a hudobnej, približne 40 ľudí,“ doplnil Fecenko.

Kedy súbor vznikol

FS Dúbrava vznikol v januári v roku 1979 v Prešove. Založil ho a prvým umeleckým vedúcim sa stal Štefan Jalč. Súbor počas svojej histórie navštívil okrem Európy aj Áziu a Afriku. Zúčastnil sa na festivaloch v Nemecku, Belgicku, Francúzsku a v Izraeli.

Účinkoval tiež v Egypte, Portugalsku, na Cypre, v Rusku a v ďalších štátoch Európy.

A v obrazoch si môžete pozrieť aj zábery práve z vystúpenia Dúbravy v spomínanom programe. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Dúbrava má 40 rokov: Prešovský folklórny súbor oslavoval
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM