Správy

Flexi jedálny lístok na Prostějovskej boduje: Mesto chce zapojiť aj ďalšie školy

V pilotnej fáze sa projekt osvedčil. Mesto Prešov chce do Flexi školského stravovania zapojiť aj ďalšie školy. O čo vlastne ide?

Ilustračný obrázok k článku Flexi jedálny lístok na Prostějovskej boduje: Mesto chce zapojiť aj ďalšie školy
Zdroj: Mesto Prešov

Koncom minulého roka sa doň zapojila Základná škola (ZŠ) na Prostějovskej ulici. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Keďže v pilotnej fáze sa projekt osvedčil, v školskej jedálni zorganizovali verejnú ochutnávku flexi jedál pre žiakov a ich rodičov, zamestnancov školy, členov školskej rady a pre zástupcov jedální z ostatných škôl v meste.“

Nová metodika jedálneho lístka

Stravovací projekt sa tak úspešne dostal do druhej etapy overovania," uviedol Tomek.

Súčasťou programu je vypracovaný jedálny lístok, ktorý je vytvorený podľa novej metodiky aplikácie princípov Materiálových spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie v SR.

„Cieľom flexi stravovania je zníženie podielu živočíšnych bielkovín a tukov, zníženie soli a pridaného cukru, zvyšovanie denného podielu čerstvej zeleniny a zeleninových príloh, ako aj nakupovanie potravín v ekologických obaloch.“

Čo zohľadňuje

„Ďalej je to podpora a nákup potravín od regionálnych dodávateľov. Zohľadňuje aj cirkevné a kultúrne stravovacie zvyklosti stravníkov s dôrazom na akceptovanie ich náboženských požiadaviek a národnostných špecifík,“ doplnil Tomek.

Mesto Prešov chce podľa neho osloviť aj ďalšie základné školy, ktoré by sa mohli pridať k tomuto projektu, a zároveň ponúknuť inšpiráciu pre ostatné samosprávy, ktoré sa do projektu zatiaľ nezapojili.

Nedávno sa konal koncert pre obete Mukačevskej tragédie. Kliknite si bohatú fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Koncert v prešovskej hale pre obete Mukačevskej tragédie
50
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM