Ľubomír Hudačko Kultúra

Filmová noc na Šarišskom hrade? V programe ponúkne hneď tri novinky

Už 6. ročník Filmovej noci na hrade bude mať podtitul Hviezdy doma. Hudobná časť ponúkne koncerty Prešovčanov, hostia vzdajú hold Jánovi Lazoríkovi.

Ilustračný obrázok k článku Filmová noc na Šarišskom hrade? V programe ponúkne hneď tri novinky
Zdroj: TASR

Na podujatí vystúpia Peter Lipa a Edo Klena. Hlavnými filmami budú snímky Farby piesku a Eva Nová. Organizátori si na 5. a 6. augusta pripravili nielen bohatý program ako je už zvykom, ale aj hneď trojicu noviniek.

Videá youtuberov

Návštevníci si budú môcť pozrieť hudobné videoklipy prešovských režisérov, populárne videá youtuberov a jeden kvalitný film v tajnom kine, o ktorom sa dozvedia až priamo počas podujatia. Filmová noc na Šarišskom hrade sa nesie každý rok v inej tématike. O príprave tohtoročného programu sa rozhovoril hlavný organizátor podujatia Peter Vlkovič.

Prečítajte si tiež: Vaše jazýčky si prídu na svoje: TOP 3 akcií v Prešove, kde sa možno v lete najesť

„Sústredil som sa hlavne na filmovú časť a keďže mnoho úspešných tvorcov pochádza práve z východu, téma Hviezdy doma bola jasná od začiatku. Takisto som chcel zavolať a pozvať ľudí, ktorí tu už dlho nežijú, ale majú tu korene. Osobne sa tak môžete stretnúť s Petrom Lipom, Ferom Feničom či Ladislavom Kabošom.“

Rozprávka Pa a Pí

Filmové sekcie obsahujú tento rok filmy, ktoré organizátori nazvali Očami žien, Domáca úroda, Prvá liga, Fero Fenič a prierez jeho tvorby a Prihlásené filmy na festival Filmová noc na hrade 2016 – Hviezdy doma. Priestor dostanú aj zahraničné študenstské filmy. Pre deti je pripravený sobotňajší program na samostatnom pódiu.

Svatava Kabošová uvedie osobne svoju rozprávku Pa a Pí, ktorá vyšla ešte v 80. rokoch, porozpráva o klasickej animácii a prípravach tejto rozprávky. Premietať sa bude aj moderná animovaná rozprávka Mimi a Líza, ktorú malí diváci poznajú z televízie. Významným hosťom bude Marka Staviarská, autorka knihy Marínka Somarinka, z ktorej bude čítať vybrané časti. Špeciálnu pozornosť venovali organizátori Jánovi Lazoríkovi.

Prečítajte si tiež: Prešovský režisér Michal Kunes Kováč: Natočil klip pre legendárnu kapelu!

Už 5. a 6. augusta

„Festival Východná prezentoval hlavne jeho divadelné hry. My ho chceme ukázať ako osobu, nášho Dona Quijota z Krivian. K dispozícii budú tiež jeho obrazy, fotografie, knihy a čoskoro predstavíme hostí, ktorí sa postarajú o šarišské improvizácie jeho pripovítok,“ dodáva Peter Vlkovič. Filmová noc na Šarišskom hrade sa uskutoční tento rok v termíne 5. a 6. augusta s podtitulom Hviezdy doma. Vstup na oba dni stojí 4 eurá, jednodňové vstupné na piatok 2 eurá a sobotu 3 eurá. Pre študentov, deti od 12 do 15 rokov, seniorov a ZŤP platí polovičná zľava.

redakcii informácie poskytol PR manažér Edo Kopček

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM