Správy

Ešte to stihnú: V novej hre si zahrá takmer celý súbor Divadla Alexandra Duchnoviča

Na hre pracovali od februára, následne jej prípravu prerušila epidemiologická situácia. Aj múdry schybí uvedú tesne pred uzavretím divadiel.

Ilustračný obrázok k článku Ešte to stihnú: V novej hre si zahrá takmer celý súbor Divadla Alexandra Duchnoviča
8
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uvedie ešte pred uzavretím divadiel v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu v premiére hru Aj múdry schybí od ruského autora Alexandra Nikolajeviča Ostrovského.

Pred 150 rokmi

Prvá premiéra hry sa uskutoční v stredu 14. 10. na veľkej scéne divadla. Ide v poradí o 381. premiéru aktuálnej 75. sezóny.

Podľa režiséra Matúša Oľhu aj keď hra bola napísaná už pred 150 rokmi, je aktuálna doteraz. Ostrovskij je, ako povedal, tvorcom satirických komédií, ktoré sa nebránia vykresleniu agresívnych vzťahov.

„Sú aktuálne aj dnes. Ide o temné satiry, keď je ťažké nájsť kladnú postavu. Tento autor mi je súdený, mal som s ním svoju absolventskú inscenáciu, mám rád jeho tvorbu,“ povedal Oľha.

Cholerik aj naivný

Hlavnú rolu mladého autora pamfletov, Glumova, stvárni Ladislav Ladomirjak. „Lacov herný part je náročný v tom, že je tam hlavnou zbraňou slovo. Monológy, ktorými manipuluje iných. Nutné je tu majstrovstvo, keďže cez reč bojuje so svojím konkurentom,“ povedal Oľha.

„Po dielach ako Krčma pod zeleným stromom či Sľuby som rád, že som konečne dostal zápornú postavu. Je to možnosť ukázať sa v rôznych polohách – od cholerika cez naivného človeka. Využijem tak všetko, čo viem a naučím sa to, čo som nevedel,“ dodal Ladomirjak.

V hre sa predstaví takmer celý divadelný súbor divadla, zahrá si 13 hercov.

Ďalšie zábery z príprav si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Prípravy pred premiérou hry Aj múdry schybí v Prešove
8
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM