Ľubomír Hudačko Rôzne

Dostali parádny nápad a aj ho zrealizovali: Na svete je unikátna mapa Prešova!

Prešov sa má čím popýšiť. Zrodila sa totiž pozoruhodná mapa. Tá zobrazuje množstvo zaujímavých technických pamiatok. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Dostali parádny nápad a aj ho zrealizovali: Na svete je unikátna mapa Prešova!
3
Galéria
Zdroj: Čierne diery

Nadšenci z občianskeho združenia Čierne diery vytvorili naozaj zaujímavú mapu. Ide o prvú mapu technických pamiatok Prešova. Viac nám prezradil Martin Lipták, jeden z členov spomínaného združenia.

Cieľ mapy

„Mapa zobrazuje 46 zaujímavých priemyselných objektov v Prešove a okolí. Samozrejme, sú to aj známe objekty Solivaru, tie sú zákonom chránené, patria k národnému kultúrnemu dedičstvu. Ale sú to aj chátrajúce budovy, ako je mlyn vo Veľkom Šariši alebo vodáreň v Ľuboticiach. Cieľom mapy je priblížiť takéto pamiatky verejnosti,“ uviedol Lipták.

Ako tento člen občianskeho združenia Čierne diery zároveň dodal, veľký podiel na vzniku mapy majú prešovské združenie Ta Take Town a tiež prešovskí odborníci na pamiatkovú ochranu.

Doplnkové fotografie k dispozícii zatiaľ nie sú, keďže mapa ešte nie je vytlačená. Na obrázkoch v našej fotogalérii zatiaľ môžete vidieť simulácie. Ako sme sa dozvedeli, mapa obsahuje aj krátke texty v slovenskom a anglickom jazyku a tiež GPS súradnice.

Asi aj krst

„V mape sa nachádza viacero objektov, o ktorých možno ľudia ani netušia, že majú priemyselnú minulosť. Napríklad sú to domy späté s históriou Solivaru, staré ľadovne, hvezdárne. Na internete o nich nie sú takmer žiadne informácie. Našťastie na tvorbe mapy sa podieľali prešovskí pamiatkári, a tak sa za krátky čas podarilo zhromaždiť aspoň niektoré informácie. Mapu vytlačíme a rozošleme podporovateľom v januári. Pravdepodobne pripravíme aj krst priamo v Prešove,“ povedal Lipták.

Čierne diery v minulosti vydali mapy Bratislavy a Trnavy, ktoré mali veľký úspech. Postupne plánujú urobiť takéto mapy všetkých našich krajských miest. Ich cieľom je popularizovať priemyselnú architektúru.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

OBRAZOM: Dielo, ktoré stojí za pozornosť. Takáto mapa Prešova sa zrodila!
3
Galéria
Zdroj: Čierne diery
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM