Rôzne

Dobrú náladu vyvolali historické fotografie: Krasokorčuliarsky klub má 50 rokov

Najstarší prešovský krasokorčuliarsky klub si pripomenul 50. výročie. Členovia klubu to oslávili na ľade, kde sa exhibičnými jazdami predstavili nádeje.

Ilustračný obrázok k článku Dobrú náladu vyvolali historické fotografie: Krasokorčuliarsky klub má 50 rokov
Zdroj: Mesto Prešov

Pri príležitosti polstoročia existencie tohto klubu prešovská primátorka Andrea Turčanová jeho predsedníčke Helene Zamborskej odovzdala ďakovný list a pamätnú mincu.

História siaha ďalej

Následne si na spoločnom stretnutí, v rodinnej atmosfére, pripomenuli najdôležitejšie medzníky histórie klubu a najvýznamnejšie úspechy svojich členov. Dobrú náladu vyvolávali hlavne historické fotografie zachytávajúce nielen pretekárky a pretekárov, ale aj vtedajšiu výstroj či podmienky v akých sa trénovalo či súťažilo.

Hoci najstarší prešovský krasokorčuliarský klub má už päťdesiat rokov, história korčuľovania v Prešove siaha oveľa ďalej – do roku 1872, kedy vznikol Prešovský korčuliarsky spolok. „Nadšenci tohto zimného športu si vtedy sami, z vlastných prostriedkov vybudovali klzisko pri dnešnej Hotelovej akadémii, čo doposiaľ pripomína sgrafito na budove školy. Neskôr boli korčuliari registrovaní v spolku Sokol,“ pripomenul históriu tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták.

Od roku 1955 pôsobili nadšenci korčuľovania na otvorenom zimnom štadióne s umelou ľadovou plochou, ktorý bol vybudovaný pri Mraziarňach, ako tretí na území Slovenska.

Na Štedrý deň

Presne na Štedrý deň 1967 nadšenci tohto krásneho športu založili krasokorčuliarsky oddiel pri TJ Štadión Prešov. Základňu získali v čerstvo otvorenom krytom zimnom štadióne Pod Klaváriou. Neskôr pôsobili pod hlavičkou TJ OÚNZ a 18. novembra 1991, keď sa zaregistrovali ako samostatný právny subjekt, vzniká krasokorčuliarsky klub Kraso.

Od začiatku sa prešovskí krasokorčuliari zameriavajú hlavne na prípravu mládeže, čo je, zvlášť v súčasnosti, náročná činnosť. Významný bol pre nich rok 1970 – vtedy celý Prešov žil Majstrovstvami ČSSR v krasokorčuľovaní a tancoch na ľade. Odvtedy bol Prešov niekoľkokrát dejiskom tak majstrovstiev Československa či neskôr Slovenska.

„Polstoročie existencie to sú desiatky úspešných trénerov či stovky krasokorčuliarov. Sú to však aj medaily z Majstrovstiev Československa, Slovenska i z medzinárodných súťaží. **Je to aj 41-ročná tradícia každoročných krasokorčuliarskych pretekov Cena mesta Prešov,“ zakončil Grejták.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM