Ľubomír Hudačko Kultúra

Do Prešova príde vzácna návšteva: Koncert zahrá legendárny skladateľ a virtuóz

Gitarový virtuóz a skladateľ predstaví v Prešove svoj aktuálny album Pošli to tam. Ide o člena legendárneho Pražského výběru.

Ilustračný obrázok k článku Do Prešova príde vzácna návšteva: Koncert zahrá legendárny skladateľ a virtuóz
Zdroj: archív Michala Pavlíčka

Koncert je na programe už dnes, 25.2. v prešovskom Stromoradí od 20.00.

Spomienka na Havla

Michal Pavlíček ako člen legendárneho Pražského Výběru, Stromboli, BSP a Supergroup priznáva, že väčšina materiálu bola zložená pre aktuálnu nahrávku.

Niekoľko ďalších piesní je z minulosti. Napríklad skladba Odcházení je pre neho zásadná, pretože je spomienkou na Václava Havla.

Album je však veľmi rôznorodý, čo reflektuje množstvo hostí, ktorých si tento zásadný federálny gitarista pozval do štúdia.

Zdroj: YouTube.com

Pavlíček dokáže svoj materiál postaviť na svojej sólovej gitare, iné skladby sú baladické, aby vzápätí ponúkol priamočiare rockové songy s hutnými riffmy.

Farebnosť hudby

„Je to obraz mojej hudobnej osobnosti. Mám rád farebnosť hudby. Na gitarovej hre je dôležité, aby výraz nebol jednotvárny."

"Samozrejme, to spája jeden rukopis, feeling a ten vám už nikto nevezme, ale do svojich gitár môžete vniesť nejakú svoju dravšiu stránku alebo naopak zasnívanú,“ prezradil gitarista v rozhovore pre ireport.cz.

Hudobník chcel, aby album mal nejaké posolstvo a tak oslovil básnikov ako Topola, Horáčka, Saharu Hedla či Marétu Pilátovú.

Album Pošli to tam, tak ponúka autorskú hudbu v duchu Pavlíčkovho vnímania hudby ako slobodného horizontu bez hraníc a štýlových obmedzení.

Akustická balada, krehký duet Richarda Müllera a Svetlany Rymarenko má snovú náladu. Divoká gitarová jazda v piesni Pošli to tam je zdanlivo na inom brehu než Odcházení.

Pôvodne filmovú hudbu, ktorú Pavlíček zložil pre film V. Havla, pre album otextoval Vlasta Třešňák.

Vysvetlil názov

Na albume hudobník ponúka okrem inštrumentálnych skladieb niekoľko spievaných vecí.

„Keď hudobník povie „Pošlu to tam“, znamená to, že do toho dá všetko, že to zahrá so všetkou chuťou, vervou a od srdca, aby to tam proste sedelo.

"Do tohto projektu som pozval kamarátov muzikantov, o ktorých viem, že im tento pocit nie je vôbec vzdialený,“ vysvetľuje umelec názov novinky, ktorú už dnes, 25.2. predstaví fanúšikom v prešovskom klube Stromoradie.

Redakcii informácie sprostredkoval PR manažér Edo Kopček

V obrazoch si pozrite aj zábery na prešovské stromoradie, ktoré prejde zmenami. Dôjde aj k výrubu niektorých drevín.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Stromoradie v Prešove prejde zmenami, chystá sa aj výrub
9
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM