Ľubomír Hudačko Kultúra

Dianie v našom meste na striebornom plátne: V Prešove nakrúcajú celovečerný film!

Pripravili kamery, nastavili svetlá a zasvietila červená. V Prešove sa začali nakrúcať ostré zábery na celovečerný film, na striebornom plátne totiž zachytia dianie v našom meste. Tvorcovia už vraj majú jasno aj v tom, ako sa film bude volať. Veď čítajte viac podrobností...

Ilustračný obrázok k článku Dianie v našom meste na striebornom plátne: V Prešove nakrúcajú celovečerný film!
Zdroj: Dnes24.sk

Fenomén mesta Prešov ako liahne mnohých úspešných interpretov sa dostane na filmové plátna. Ostré nakrúcanie celovečerného dokumentu už začalo. Tím režiséra Jána Stračinu, ktorý pripravuje celovečerný kinodokument o prešovskej hudobnej scéne má za sebou prvé natáčacie dni.

Má ambíciu zmapovať ju od jej koreňov a prapočiatkov až po súčasnosť. Z Prešova pochádzajú desiatky hudobníkov rôznych štýlov, ktorí sa presadili v celoslovenskom i širšom meradle.

Mnoho archívnych záberov

„Film má byť odľahčený, veselý a hľadá odpoveď na otázku, prečo je práve toto mesto na východnom Slovensku liahňou obrovského množstva talentov. Použité v ňom bude mnoho archívnych záberov. Začali sme aj so samotným natáčaním, podarilo sa nám stretnúť s viacerými pamätníkmi začiatkov muzikantskej éry v Prešove,“ povedal režisér Ján Stračina.

Príprava takéhoto filmu je na dlhé lakte. Ide aj finančne nákladný projekt, režisér je preto rád, že sa začalo „ostré“ natáčanie. Vo filme by sa okrem známych mien mali objaviť pamätníci ako Bernard Herstek, Milan Országh, Ivan Benko, Miro „Čiri“ Černák, Laci Kišeľák, Miro Tásler, Peter „Pufo“ Sopko, Stašo Gut, Marián Kuľhavý či Ľubo Hanušín, organizátor kultovej Rockovej ligy. Respondentov, od najstarších po najmladších, však bude niekoľko desiatok, podrobnosti zatiaľ tvorcovia do sveta nepúšťajú.

Bars dobrý film

Známy by už však mal byť názov filmu. Projekt začali pod pracovným názvom Prešovský Seattle, avizovali však, že zrejme pri ňom neostane. Ján Stračina prezradil, že hoci definitívny názov na svete nie je a riešiť sa bude až neskôr, s veľkou pravdepodobnosťou sa dokument bude volať Bars dobrý film.

Režisér Ján Stračina a kameraman Robo Kočan prešli s kamerou viacero miest v Prešove, kde sa písali dejiny slovenskej hudobnej scény. Filmový štáb sa ocitol aj na Dobrom festivale, ktorý je každoročným sviatkom prešovských hudobníkov. V prípade, že budú postupovať práce na filme hladko, by mohol byť tento unikátny dokument dokončený v roku 2016.

Redakcii informácie poskytol Edo Kopček

Čítajte tiež:

Famózne predstavenie Lúčnice a IMT Smile: Zaplnená prešovská Delňa niečo také nezažila! FOTO+VIDEO

Zábavný videoklip Prešovčanov z Komajoty: Spevák musel obliekať 30 tričiek, urobili z neho aj chobotnicu :-)

na foto: filmári Robo Kočan a Ján Stračina

Bars dobrý film: Na plátne má byť zmapovaná prešovská hudobná scéna týmto názvom
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM