Ľubomír Hudačko Samospráva

Deň Prešovského kraja v našom meste? Odpustené pokuty a múzeá či galérie zadarmo!

Výhody, ktoré inokedy počas roka nevyužijete. Deň Prešovského kraja v meste ponúkne múzeá a galérie zadarmo, čitateľom budú v knižniciach odpustené pokuty a dokonca budete mať možnosť sadnúť si aj na županskú stoličku. Na Úrade PSK v Prešove sa chystá tradičný deň otvorených dverí.

Ilustračný obrázok k článku Deň Prešovského kraja v našom meste? Odpustené pokuty a múzeá či galérie zadarmo!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Voľne prístupné galérie a múzeá, atrakcie, ale aj rôzne maškrty ponúkne 7. ročník Dňa Prešovského kraja. Uskutoční sa v utorok 27. októbra. Na Úrade PSK v Prešove chystajú na utorok tradičný deň otvorených dverí.

Čitateľom odpustia pokuty

Múzeá a galérie v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja nebudú v utorok vyberať od návštevníkov vstupné. Sedem regionálnych knižníc ponúkne verejnosti bezplatný zápis a svojim čitateľom odpustia pokuty. Po prvý raz sa počas Dňa Prešovského kraja uskutoční rokovanie jeho zastupiteľstva. „V Prešove budú prítomní všetci poslanci z regiónov. Pre návštevníkov sme zariadili premietanie rokovania na plátne pred zasadacou miestnosťou v budove okresného úradu,“ priblížil predseda PSK Peter Chudík.

Na Úrade PSK však bude menej pracovná atmosféra. „Už pred budovou bude možné nahliadnuť do bibliobusu alebo si porovnať vývoj autobusov. Pristavený bude model z roku 1967 a z roku 2015,“ ozrejmila hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Z ďalších lákadiel pre návštevníkov spomenula mladých sokoliarov, preparovaného medveďa, humanoidného robota Poppyho, 3D tlačiareň či maketu chodníka zdravia. Na Deň PSK pricestujú aj zástupcovia múzeí. Hanušovské Vlastivedné múzeum predstaví svoj archeopark s výrobou drôtených šperkov v duchu doby bronzovej, Ľubovnianske múzeum zase výrobu drôtenej košele a 3D obraz mince.

Šanca sadnúť si na županskú stoličku

Organizátori sľubujú aj vystúpenia folklórnych zoskupení, portrétovanie na počkanie, carving – ozdobné vyrezávanie zeleniny a ovocia, meranie krvného tlaku, ukážky poskytovania prvej pomoci, techniky čistenia zubov či kaderníckych a kozmetických služieb. Na Úrade PSK sa bude ďalej ochutnávať pečený čaj, mafiny a medové výrobky.

„Návštevníci si budú môcť výnimočne sadnúť na županskú stoličku, pozrieť si insígnie predsedu PSK a ocenenia, ktoré každoročne udeľuje samosprávny kraj. V budove bude nainštalovaných viacero výstav a výrobky zo zariadení sociálnych služieb. Tí odvážnejší si môžu preveriť svoje znalosti v súťažiach Hádaj, čo vidíš alebo Legendarium naživo,“ doplnila Fitzeková.

Aj ďalšie organizácie pripravia na utorok aktivity. Prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča sprístupní verejnosti svoje priestory, Ľubovnianska knižnica uvedie do prevádzky bibliobox na odovzdávanie kníh a Astronomické observatórium na Kolonickom sedle pri Snine zorganizuje podujatie s názvom Vesmír pre všetkých.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Novinka na sídlisku Sekčov. Parkovisko s reflexnými prvkami!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM