Rôzne

Dekanka Fakulty zdravotníckych odborov v Prešove: Získala ocenenie Biele srdce

Anne Eliašovej, ktorá je dekankou Fakulty zdravotníckych odborov na Prešovskej univerzite sa dostalo pocty. Získala prestížne ocenenie Biele srdce.

Ilustračný obrázok k článku Dekanka Fakulty zdravotníckych odborov v Prešove: Získala ocenenie Biele srdce
4
Galéria
Zdroj: Slovenská komora sestier

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier ocenila na celonárodnej úrovni tridsaťjeden sestier a pôrodných asistentiek ocenením Biele srdce.

Za celoživotný prínos

Mimoriadne ocenenie Biele srdce za celoživotný prínos v oblasti ošetrovateľstva získala dekanka Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove Dr. h. c. prof. PhDr. Anna Eliašová, PhD.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek na celonárodnej úrovni ocenila 19 sestier v kategórii Sestra a pôrodná asistentka v praxi, z toho 15 sestier a 4 pôrodné asistentky. Taktiež 6 sestier v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – manažérka, 5 sestier v kategórii Sestra a pôrodná asistentka – pedagóg a jedno ocenenie v kategórii Celoživotný prínos.

To bolo udelené prof. Eliašovej z Prešovskej univerzity. „Celý život zasvätila vzdelávaniu iných, seba nevynímajúc. V súčasnosti zastáva funkciu dekanky Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove, ktorá sa pod jej vedením vypracovala na modernú, progresívnu a rýchlo rozvíjajúcu vzdelávaciu inštitúciu,“ vyzdvihol člen Prezídia a Rady SK SaPA Milan Laurinc. Radosť neskrýva ani čerstvá držiteľka ocenenia.

„V prvom rade je to pocit veľkej zodpovednosti, zamyslenia sa nad tým, čo všetko som za tie roky v školstve prežila, čím všetkým prešla. Zároveň je to obrovská radosť, ale aj dojatie z toho, že ľudia, ktorí dali návrh na ocenenie si moju prácu vážia a dokážu ju aj ohodnotiť. Ďalším momentom je aj pocit zodpovednosti do budúcna," povedala Anna Eliašová.

Taktiež sa vyjadrila, že ocenenie ju zaväzuje k tomu, aby svoju prácu ešte viac zlepšila, lebo vždy sa veci dajú robiť kvalitnejšie, využiť svoje skúsenosti a odovzdať ich mladším. Aby mohli neskôr pokračovať v jej začatom diele. S každým rokom získava podľa Eliášovej človek nové skúsenosti, ktoré ho môžu obohatiť a posunúť ďalej.

Ako k cieľom

"Ide len o to, byť otvorený novým možnostiam a nebáť sa vstúpiť do neznáma. Veď všetko je raz prvýkrát. Úspech je relatívny a sláva pominuteľná. Dôležité je žiť život spôsobom, v ktorom sa správame k iným ľuďom ako k cieľom a nie ako k prostriedkom. Ak to uplatníme aj k práci, potom nastane radosť, šťastie a možno aj úspech,“ vyjadrila sa A. Eliašová.

Zároveň doplnila, že udelené ocenenie nepatrí len jej, ale aj všetkým kolegyniam a kolegom z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity, ktorí poctivou, každodennou prácou spojenou s nemalým úsilím a entuziazmom plnia náročné a vysoké ciele, ktoré si fakulta vytýčila.

Anna Eliašová je pôvodným povolaním pôrodná asistentka s vysokoškolským vzdelaním vo všetkých stupňoch. V januári 2009 bola vymenovaná prezidentom SR za profesorku ošetrovateľstva a v tom istom roku jej bol udelený čestný titul Doctor honoris causa Užhorodskej národnej univerzity.

Zaslúžila sa o vznik

Zaslúžila sa o vznik Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove, ktorá svoju históriu začala písať v akademickom roku 2002/2003 ako prvá fakulta na Slovensku vychovávajúca a vzdelávajúca zdravotníckych pracovníkov. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier.

Redakcii informácie poskytla hovorkyňa PU Anna Polačková

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTO: Prešovská dekanka Anna Eliašová získala prestížne ocenenie
4
Galéria
Zdroj: Slovenská komora sestier
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM