Správy

PU zabodovala: V prestížnom rebríčku je na 2. mieste medzi SR univerzitami

Pekný úspech Prešovskej univerzity. Umiestnila sa na druhom mieste medzi slovenskými univerzitami v prestížnom rankingovom rebríčku.

Ilustračný obrázok k článku PU zabodovala: V prestížnom rebríčku je na 2. mieste medzi SR univerzitami
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešovská univerzita v Prešove sa umiestnila na druhom mieste medzi slovenskými univerzitami v prestížnom rankingovom rebríčku Scimago Institutions Rankings (SIR). Pred ňou skončila iba Technická univerzita Košice a podľa tohto hodnotenia predstihla aj Univerzitu Komenského v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa PU Anna Polačková.

Prvý raz

„Výsledky dlhoročnej vedecko-výskumnej práce PU sa zúročili aj v podobe umiestnenia v celosvetovom rebríčku vysokých škôl a vedeckých inštitúcií Scimago Institutions Rankings. Prešovská univerzita bola do tohto rebríčka zaradená po prvý raz a umiestnila sa hneď na druhom mieste v rámci všetkých hodnotených slovenských univerzít,“ uviedla Polačková. Hodnotenie je za rok 2016.

SIR je celosvetový klasifikačný systém, ktorého úlohou je tvorba rankingov univerzít a vedecko-výskumných inštitúcií. Scimago Lab spoločne so Scopusom každoročne celosvetovo hodnotia aktivity vzdelávacích inštitúcií v oblasti vedy a výskumu na základe 12 kritérií v troch oblastiach – výskum, inovácie a celospoločenský do­sah.

Najväčšou mimobratislavskou

Hovorkyňa dodala, že PU sa v súčasnosti nachádza v prvej trojke najväčších slovenských univerzít a je najväčšou mimobratislavskou univerzitou čo do počtu študentov. Aj napriek prudko klesajúcej demografickej krivke zaznamenala druhý najnižší úbytok študentov spomedzi slovenských univerzít a čoraz vyhľadávanejšou sa stáva aj z pohľadu zahraničných študentov hlavne z Ukrajiny, ďalej z Česka, Poľska, Ruska, Chorvátska, Maďarska, ale aj vzdialenejších krajín ako Etiópia, Grécko, Švédsko, Arménsko, Turecko. Na PU sumárne študuje viac ako 9100 študentov, z ktorých je 450 zahraničných.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM