Správy

Ďalšie nepríjemnosti pre Prešov: Mesto v centre rieši komplikované situácie

Mesto zorganizovalo pracovné stretnutie s odborníkmi a prizvalo na rokovanie aj ďalších ľudí. V centre totiž je nutné riešiť komplikované situácie.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie nepríjemnosti pre Prešov: Mesto v centre rieši komplikované situácie
Foto: Ľubomír Hudačko

Mesto Prešov rieši komplikované situácie v centre mesta, ako aj v okolí nákupných centier na sídliskách a na frekventovaných miestach, kde ľudia často stretávajú osamelé deti alebo aj matky s deťmi.

Nemajú tu trvalý pobyt

Tie podľa radnice žiadajú o pomoc, no najčastejšie o finančné prostriedky pod zámienkou zlej životnej situácie alebo potreby náhlej pomoci.

„Pri vykonávaní monitoringov sa zistilo, že ide o matky a deti, ktoré často majú trvalý pobyt mimo mesta Prešov,“ uviedla vedúca odboru služieb pre občanov Mestského úradu (MsÚ) v Prešove Mária Humeníková.

Mesto zorganizovalo pracovné stretnutie s odborníkmi a prizvalo na rokovanie aj zástupcov obcí, z ktorých títo občania pochádzajú.

Nadviazali spoluprácu

„Nadviazalo tak spoluprácu a dohodlo sa so starostom Jarovníc Floriánom Giňom a terénnymi sociálnymi pracovníkmi z Jarovníc, Lipian a Sabinova na spôsobe komunikácie a možnosti práce s ľuďmi, ktorí sú v nepriaznivej sociálnej situácii a potrebujú pomoc,“ povedala Humeníková.

Ako ďalej uviedla, jednotliví zástupcovia informovali, že na území ich obce sa rovnako ako aj v meste Prešov robia zbierky šatstva, obce spolupracujú s potravinovou bankou i s charitou.

Zároveň sa dohodol systém komunikácie s konkrétnymi osobami z obcí, aby bola sociálna práca ešte intenzívnejšia.

„Mesto Prešov v spolupráci s Gréckokatolíckou charitou (GKCH) v Prešove tiež informuje širokú verejnosť o poskytovaní bezplatných obedov v priestoroch charity na ulici Pod Táborom.“

Oblečenie aj čaj

„Ďalšie organizácie a občianske združenia na území mesta ponúkajú a realizujú humanitárnu pomoc, a tiež poskytujú oblečenie zadarmo či teplý čaj,“ skonštatovala Humeníková.

Preverením sa podľa jej slov tiež zistilo, že spomenutí sociálne odkázaní ľudia často poskytovanú stravu odmietajú a nemajú ani záujem vziať ju svojim deťom.

Ich zámerom je najmä získať finančné prostriedky, ktorých účelné využitie je otázne.

„Každý občan má právo na sociálne dávky a príspevky k nim, aby si dokázal zabezpečiť základné životné potreby. Mesto má záujem intenzívne pokračovať aj v spolupráci s ďalšími organizáciami, pričom spoločným cieľom bude sociálna pomoc,“ dodala Humeníková.

V obrazoch nájdete veľké obhliadnutie za Fašiangovaním v Prešove. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Veľké obhliadnutie za Fašiangovaním v Prešove
26
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM