Správy

Ďalší prepis Lazoríkových rukopisov: Hodnotné informácie sa dozvieme aj z okresu Sabinov

Ľubovnianske múzeum vydalo v roku 2020 druhú publikáciu z edície Etnografických zápisníkov Jána Lazoríka venovanú remeslám.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší prepis Lazoríkových rukopisov: Hodnotné informácie sa dozvieme aj z okresu Sabinov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Múzeum v Starej Ľubovni pokračuje v iniciatíve sprístupňovania archívnych etnografických zápisníkov a rukopisov tejto osobnosti širokej laickej a odbornej verejnosti.

Nezmazateľná stopa

Publikácia z edície Etnografických zápisníkov Jána Lazoríka približuje jeho osobnosť ako ovocinára, šľachtiteľa a ochranára prírody, pričom v tejto oblasti vďaka svojej práci zanechal nezmazateľnú stopu.

Múzeum publikáciu vydalo v roku, keď si pripomíname 100 nedožitých rokov Jána Lazoríka, ako aj 100. výročie existencie ovocinárstva na Slovensku. Autormi textu sú jeho potomkovia, Blahoslav a Igor Lazoríkovci.

Okres Sabinov

„Druhá publikácia čitateľovi ponúka zaujímavé a hodnotné informácie o remeselnej a domáckej výrobe vo vybraných lokalitách okresu Stará Ľubovňa a Sabinov. Tie boli zozbierané počas terénnych výskumov na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia,“ uviedli z múzea.

Jednotlivé časti prepisu sú doplnené anotáciami, ktoré čitateľovi pomôžu ľahšie sa zorientovať pri jednotlivých témach. Odborne ich pripravila etnografka Monika Pavelčíková.

Ako ozrejmili z múzea, publikácia vo svojom úvode stručne približuje históriu remeselnej a domáckej výroby v Starej Ľubovni a jej okolí. Táto kapitola je obohatená archívnymi dobovými fotografiami.

Autori publikácie do prepisu archívneho prameňa zahrnuli aj fotografie originálnych kresieb výskumníka, ktoré zachytávajú pracovné náradie a postupy. Vydanie druhej publikácie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM