Správy

Archeologické nálezy aj vzácny stropný obraz v kaplnke: História obce Terňa fascinuje

Kedysi dve samostatné obce Hradisko a Babin potok sú v súčasnosti časťami obce Terňa v okrese Prešov. Tá má v súčasnosti viac ako 1 300 obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Archeologické nálezy aj vzácny stropný obraz v kaplnke: História obce Terňa fascinuje
8
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Jedna z nich je zaujímavá pre početné archeologické nálezy. Podľa starostu Terne Juraja Senderáka na kopci Hrádok bolo v 10. až 12. storočí po Kristovi slovanské hradisko.

Čo všetko našli

„Archeologické vykopávky pod kopcom Lysá stráž viedol v roku 1954 archeológ Vojtech Budinský – Krička. Bolo nájdené množstvo keramického materiálu, kamenné drvidlá a rôzne ozdoby,“ uviedol Senderák.

Prvá písomná zmienka o Terni je z roku 1259, keď uhorský kráľ Belo IV. daroval rytierovi Adamovi, pochádzajúcemu z Poľska, Terňu (Therne), ktorá patrila ku kráľovskému hradu Šariš.

„Samozrejme, osídlenie existovalo už pred prvou písomnou zmienkou, či už priamo v obci, alebo v jej blízkosti, čo dokladajú aj spomenuté početné vykopávky,“ doplnil starosta obce.

Len 20 obyvateľov

Obec má v súčasnosti viac ako 1 300 obyvateľov, jej súčasťou sú dve spomenuté časti – Hradisko a Babin potok.

„Babin potok je menšia obec, ktorá má zhruba 90 stálych obyvateľov. Po Nežnej revolúcii sa pričlenila k obci Terňa ako miestna časť. To isté platí o Hradisku, ktoré má v súčasnosti len nejakých 20 stálych obyvateľov. Hradisko malo kedysi takmer 450 obyvateľov. Žiaľ, po druhej svetovej vojne sa veľká časť z nich odsťahovala do Sovietskeho zväzu, boli zlákaní na Ukrajinu. Výrazne to poznačilo obec. Veľa starých domov sa premenilo na chaty, čiže je to skôr chatárska osada,“ priblížil Senderák s tým, že niektorí z obyvateľov sa vrátili, avšak usadili sa už inde na Slovensku.

Dominantou obce Terňa je okrem renesančného kaštieľa zo 17. storočia i Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej z 13. storočia, ktorý bol však viackrát prestavaný.

Vzácny obraz

„Z gotického obdobia, kedy bol postavený, sa takmer nič nezachovalo. Jednou časťou kostola je baroková kaplnka Svätej rodiny. Je umiestnená tak, že oltár smeroval na východ. V súčasnosti hlavná loď a presbytérium vzhľadom na priestory smeruje na sever,“ priblížil kronikár obce a miestny historik Tomáš Majerník.

Kaplnku dal postaviť barón Gabriel Splényi, ktorý bol majiteľom kaštieľa. Okrem jeho rekonštrukcie sa totiž rozhodol zveľadiť aj kostol.

„Horná časť kaplnky je zaklenutá kamennou klenbou. Je tam vzácny stropný obraz. Ešte nemám zistené, či tam bol aj pred renováciou kostola v roku 1948. Verím, že sa nám to podarí zistiť,“ dodal Majerník.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Obrazom: Zaujímavosti z obce Terňa pri Prešove
8
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM