Správy

Čiastočná rekonštrukcia divadla v Prešove: Po 30 rokoch vymenia presklenú časť budovy

Zníži sa energetickú náročnosť budovy, zlepší tepelno-izolačné podmienky a zabráni tak prípadnému vypadnutiu, ktoré by mohol zraniť divákov alebo okoloidúcich.

Ilustračný obrázok k článku Čiastočná rekonštrukcia divadla v Prešove: Po 30 rokoch vymenia presklenú časť budovy
Zdroj: Dnes24.sk

Po 30 rokoch vymení prešovská župa presklenú časť novej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. DJZ prejde čiastočnou rekonštrukciou.

Zabráni zraneniu

Zníži tak energetickú náročnosť budovy, zlepší tepelno-izolačné podmienky a zabráni tak prípadnému vypadnutiu, ktoré by mohol zraniť divákov alebo okoloidúcich. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informovala hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

Vymenia sa na nej presklené výplne vo vstupnej časti divadla, ktoré sú už značne poškodené.

„Okrem toho sa odstránia tepelné mosty, posilnia sa statické prvky. Taktiež dôjde k rekonštrukcii rozvodov kúrenia v podlahe okolo presklených častí, prípadne sa do niektorých častí fasády doplnia klimatizačné jednotky. Približne 30-ročné existujúce sklo už totiž stratilo aj požadované tepelno-fyzikálne vlastnosti,“ uviedla Jeleňová.

Realizácia obvodového plášťa bude vyžadovať odstránenie časti travertínového obkladu, ktorý sa po realizácii nahradí tým istým materiálom.

Náklady 1,8 milióna eur

„Rekonštrukciou sa vylepšia tepelné pomery v interiéri s finálnym úhrnom na strane šetrenia teplom a v horúcom lete bude naopak nová fasáda odolnejšia voči prehrievaniu. To znamená, že rekonštrukciou presklenej vstupnej časti budovy sa zníži energetická náročnosť a zlepšia sa tepelno-technické podmienky v priestoroch pre verejnosť,“ vysvetlila ďalej hovorkyňa.

Prešovský samosprávny kraj (PSK) predpokladá, že celá rekonštrukcia bude stáť 1,8 milióna eur.

V roku 2022

V súčasnosti prebieha rokovanie s projektantom na spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie, následne bude pripravené verejné obstarávanie na stavebné práce. Začiatok realizácie odhaduje župa na začiatok roka 2022.

Rekonštrukciu presklenej vstupnej časti budovy nového DJZ v Prešove schválili krajskí poslanci na svojom prvom tohtoročnom rokovaní (15.2.) v rámci piatich pripravovaných investičných akcií v predpokladanej hodnote nad jeden milión eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Správy z Prešova

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM