Rôzne

Chystá sa ďalší ročník Do práce na bicykli: Zapojí sa aj mesto Prešov

Pripravuje sa ďalší ročník najväčšej kampane podporujúcej rozvoj udržateľnej mobility v mestách - Do práce na bicykli. A zapojí sa opäť aj Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa ďalší ročník Do práce na bicykli: Zapojí sa aj mesto Prešov
Zdroj: TASR

„Roztočíme to spolu!“ je hlavné motto 6. ročníka najväčšej kampane podporujúcej rozvoj udržateľnej mobility v mestách, ktorú vyhlásilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Zaregistrovaná je už aj prešovská samospráva.

Ako reaguje Prešov?

„Bicyklovanie je každým rokom populárnejšie, na čo v prešovskej samospráve reagujeme budovaním cyklociest, aby bol pohyb cyklistov v meste bezpečný. V tomto roku dokončíme cyklocestu vedúcu po trase bývalej pionierskej železnice i ďalšie rozostavané úseky. Pribudnú nám aj kryté státia pre bicykle či ďalšia infraštruktúra, ktorú cyklisti potrebujú,“ reaguje primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s registráciou prešovskej samosprávy do aktuálneho ročníka kampane.

Do práce na bicykli sa tak v máji opäť vydajú aj Prešovčania. Svojou registráciou v súťaži upozornia na potrebu zlepšenia podmienok pre cyklistov a potrebu zvýšenia tolerancie zo strany motorizovaných účastníkov premávky.

Vlani Prešovčania počas trvania tejto kampane uskutočnili celkom 4 242 jázd, pričom najazdili 19 005,34 km a ušetrili 4 992,53 kg CO2. Na jedného obyvateľa Prešova tak v priemere pripadlo 0,21 km. Celkovo bolo v roku 2018 zapojených 66 tímov, ktoré evidovali 210 členov. Najviac, až 1 483,84 najazdili členovia tímu Energizer, ktorým sa to podarilo počas 149 jázd.

Až do 5. mája

Keďže prešovská samospráva sa už prihlásila do aktuálneho ročníka kampane, môžu sa registrovať so svojimi tímami aj zamestnanci, ktorí majú v Prešove trvalé bydlisko, alebo do Prešova dochádzajú za zamestnaním. Registrácia tímov bude možná až do 5. mája 2019. Vlaňajší rekordný ročník s viac než 11-tisíc účastníkmi z 81 samospráv a takmer 1400 zapojenými firmami by chceli organizátori prekonať.

„Kampaň nie je len o šírení posolstva, chránení životného prostredia či upevňovaní si svojho zdravia. Dokáže byť aj veľmi atraktívnou vnútropodnikovou aktivitou, kedy sa kolegovia vzájomne motivujú k jazdeniu na bicykli a zasúťažia si medzi sebou,“ hovorí Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, ktorá je národnou koordinátorkou kampane.

Kampaň však nie je určená len pre zamestnancov, ale zúčastniť sa jej môžu tiež študenti stredných a vysokých škôl. Aj oni sa tak pridajú k obrovskému pelotónu, ktorý zabojuje o atraktívne ceny v podobe elektrického bicykla, elektrokolobežky či skladacích bicyklov. Okrem toho účastníci podporia svoje mesto aj v súťaži o cyklostojiská s verejnými cyklopumpami, ktoré poputujú do 5 aktívnych samospráv.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Športovali aj prešovskí volejbalisti, nedávno sa potešili z výhry v boji o 5. až 8. miesto. Kliknite si fotogalériu.

Do hry sa zapojili aj mladíci: Volejbalisti otvorili sériu o 5. miesto výhrou
5
Galéria
Zdroj: VK Mirad PU Prešov

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM