Správy

Ceny energií stresujú aj Prešov: Mesto na ne potrebuje v rozpočte o 1,1 milióna eur viac

Mesto hľadá podľa nej rezervy aj v školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, aktuálne však neplánuje obmedzenia vo vyučovacom procese.

Ilustračný obrázok k článku Ceny energií stresujú aj Prešov: Mesto na ne potrebuje v rozpočte o 1,1 milióna eur viac
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Prešov potrebuje v tohtoročnom rozpočte na energie viac ako 1,1 milióna eur. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, aktuálne prebieha príprava rozpočtu, v rámci ktorej mesto rieši zvýšenie výdavkov.

„Pre budovy v majetku mesta a pre školy a školské zariadenia obstaralo mesto Prešov dodávku elektriny na roky 2022 a 2023 v cene 160 eur za megawatthodinu (MWh). Koncom roka 2022 bola vysúťažená dodávka elektriny pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu za 479,40 eura za MWh. V roku 2022 to bolo 256 eur za MWh. S cenou z prvého verejného obstarávania (VO) mesto dokázalo v roku 2022 úspešne hospodáriť a počítalo s ňou aj pre rok 2023. Avšak cena z druhého VO je dvojnásobne vyššia ako v roku 2022,“ uviedla Rácová.

Nejde len o elektrinu

Práve táto skutočnosť vygenerovala podľa jej slov potrebu navýšenia výdavkov v rozpočte mesta Prešov v roku 2023 o viac ako 1 100 000 eur.

„Aktuálne prebieha príprava rozpočtu, v rámci ktorej je náročné riešiť takéto zvýšenie výdavkov, keďže nejde iba o elektrinu, ale aj teplo a ďalšie náklady. Možnosti na znižovanie týchto nákladov sú obmedzené, keďže ide o zákonné povinnosti samosprávy,“ doplnila Rácová.

Z dlhodobejšieho hľadiska vidí radnica priestor v budovaní alternatívnych zdrojov energie, ale aj v modernizácii verejného osvetlenia.

„Regulácia odberu napríklad vo verejnom osvetlení je možná iba v minimálnej miere, nakoľko už v roku 2022 mesto prijalo opatrenia, ktoré viac nie je možné sprísňovať,“ skonštatovala hovorkyňa.

Obmedzenia neplánujú

Mesto hľadá podľa nej rezervy aj v školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, aktuálne však neplánuje obmedzenia vo vyučovacom procese.

„Ďalšou službou je starostlivosť o seniorov. Opäť ide o službu, ktorú mesto poskytovať musí a pristúpiť je možné iba k niektorým úsporným opatreniam, na ktorých sa už aktívne pracuje,“ doplnila Rácová.

Čo ak sa to nezmení

„Monitorujeme výzvy, ktoré umožnia čerpať nenávratný finančný príspevok, no pre potreby miest je ich nedostatok, a taktiež sú administratívne nastavené takým spôsobom, že dochádza len k nízkemu čerpaniu zdrojov z EÚ. Ak sa tento systém nezmení, mestá a obce nebudú schopné plniť im zverené kompetencie a budú prechádzať do zadlženia a do nútenej správy,“ zdôraznila hovorkyňa.

Mesto hospodárilo v roku 2021 s rozpočtom približne vo výške 110 000 000 eur. Aktuálny návrh rozpočtu na rok 2023 je na úrovni 108 570 000 eur. Radnica tvrdí, že počas roka môže dôjsť k jeho navýšeniu.

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM