Rôzne

Čaká nás ľudová zábava aj zabíjačka: Čo všetko ponúkne Fašiangovanie 2019?

Folklórne tradície, výborná ľudová zábava a tiež fašiangová zabíjačka – také bude prešovské Fašiangovanie 2019. Kedy sa naň môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás ľudová zábava aj zabíjačka: Čo všetko ponúkne Fašiangovanie 2019?
Zdroj: Mesto Prešov

Fašiangovanie je jedno z najobľúbenejších, no zároveň i najzábavnejších prešovských podujatí. Tento rok sa uskutoční 5. marca so začiatkom o 11:00 h na prešovskej pešej zóne.

Symbol veselosti aj hojnosti

Fašiangy sú od dávnych čias symbolom veselosti, zábav, plesov a hojnosti. Ľudia si počas nich dopriali hojnosť jedla, preto k typickým črtám tohto obdobia patrili aj zabíjačky, jarmoky či sprievody v maskách. V tomto období si radi pochutnávajú nielen na mäsových špecialitách, ale aj na sladkých šiškách.

Na čo sa môžete tešiť?

A čo Fašiangovanie spomínaného 5. marca v metropole Šariša ponúkne?„Prešov­čania sa na pešej zóne budú baviť už od predpoludnia. Zažijú tradičnú šarišskú zabíjačku, spojenú nielen s ovoniavaním, ale aj s ochutnávkou zabíjačkových špecialít – pečienky, slaniny, klobások, jaterníc či oškvarkov. Samozrejmosťou budú stánky s občerstvením či výzdoba pešej zóny fašiangovými maskami. Popritom sa pomedzi všetkých budú prepletať aj lahodné tóny ľudových piesní,“ uviedol tlačový referent Msú v Prešove Milan Grejták.

Ako pokračoval, postupne sa zábava prenesie na hlavné pódium, kde od 15.00 ľudové tradície ožijú v podaní folklórnych súborov z Prešova i zo širokého okolia. Aj v Prešove program vo večerných hodinách vyvrcholí tradičným pochovávaním basy. „Pozvaní sú všetci, ktorí sa v Prešove chcú v ostatný deň tohtoročných Fašiangov zabávať, stretnúť s priateľmi, pookriať pri dobrej hudbe i chutnom jedle,“ zakončil Grejták.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A viete, že v Prešove sa bude konať aj Národný týždeň manželstva? V priloženej galérii si môžete pozrieť jeho kompletný program.

Národný týždeň manželstva v Prešove: Preštudujte si podrobný program
1
Galéria
Zdroj: Národný týždeň manželstva

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM