Rôzne

V Prešove sa uskutočnila neobvyklá módna prehliadka: Pozrite si to na FOTKÁCH

V Prešove sa konala zaujímavá módna prehliadka. Predvádzali sa na nej redizajnované odevy. Pozrite si to na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku V Prešove sa uskutočnila neobvyklá módna prehliadka: Pozrite si to na FOTKÁCH
11
Galéria
Zdroj: ISM Slovakia

Na Vysokej škole medzinárodného podnikania (VŠ MP) ISM Slovakia v Prešove sa uskutočnila módna prehliadka redizajnovaných odevov. Študentky školy osobne predviedli 44 zaujímavých modelov.

Ohľaduplná móda

„Naša vysoká škola v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici a so živnostníkmi rieši projekt aplikovaného výskumu „Tradičné ľudovoumelecké remeslá v kontexte kreatívneho priemyslu“. Umelecké a tradičné remeslá sú cenným artefaktom, ktorý je potrebné chrániť a rozvíjať,“ približuje prorektorka školy Eva Hvizdová.

Netradičná módna prehliadka, ktorá mala poukázať na spoločenskú zodpovednosť a trvalo udržateľný rozvoj, je jedným z výstupov projektu. „Chceli sme ukázať racionálnu a ohľaduplnú módu, ktorá berie pri svojej produkcii do úvahy dopad na životné prostredie. Módny priemysel je druhým najväčším znečisťovateľom našej planéty. Máme teda možnosť výberu správať sa ekologicky. Po celom svete sa koná podujatie Fashion Revolution Week, ktoré bojuje za transparentnosť v móde a podporuje filozofiu slow fashion,“ uviedla E. Hvizdová.

Hnutie má za cieľ motivovať bežných ľudí, aby kupovali menej a kvalitného oblečenia a snažili sa ho využívať čo najdlhšie. Pomáha to životnému prostrediu a tiež módnemu biznisu. Ako pripomína prorektorka, aj na Slovensku už poznáme talentovaných návrhárov, kreatívnych krajčírov, dizajnérske módne značky, ktoré vyznávajú práve princípy slow fashion: „Tí nejdú po trendoch, ale majú svoj štýl a využívajú lokálnu módu s prvkami ľudovoumeleckých prvkov. To všetko sme chceli vyjadriť módnou prehliadkou.“

Prešli redizajnom

Pôvodné modely sú staré 15–20 rokov a prešli redizajnom. Boli zhotovené z kvalitných materiálov a ich strih bol nadčasový. Redizajn odevov bol realizovaný maľbou, tradičnými výšivkami, technikami háčkovania, tkania, vkladania výšiviek, dopĺňaním strieborných aplikácií – gombíkov, spôn. Využila sa aj technika mašličkovania – starodávna technika zdobenia krojov a čepcov i čepčekov a zaujímavou kolekciou je redizajn kožených odevov v kombinácii s textilom, vlnou či kožušinou. V rámci prehliadky boli predstavené štyri kolekcie, spolu 44 redizajnovaných modelov.

Podstatou celého projektu je okrem využitia tradičných remesiel aj prepojenie s praxou. Do projektu boli aktívne zapojení profesionáli – remeselníci, ktorí sa týmto technikám reálne už roky venujú. „Ambíciou našej školy je prepájať teóriu s praxou a tak napĺňať víziu vzdelávať študentov, aby boli na trhu práce uplatniteľní a ekonomicky prosperujúci,“ uzavrela prorektorka VŠ MP ISM Eva Hvizdová.

Redakcii informácie sprostredkovala Veronika Fitzeková

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Metropola Šariša zažila nevšednú módnu prehliadku
11
Galéria
Zdroj: ISM Slovakia
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM