HD Správy

Boli sme na zubnej pohotovosti v Prešove: Ako to tam teraz počas opatrení prebieha?

Dostať sa do niektorých ambulancií v súčasnosti nejde len tak, platí to aj o prešovskej zubnej pohotovosti. Vyskúšali sme si, ako to tam teraz funguje.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme na zubnej pohotovosti v Prešove: Ako to tam teraz počas opatrení prebieha?
Zdroj: TASR

Všetko by malo začať telefonátom. Akútne prípady majú prednosť, my sme však potrebovali dokončiť už pred obdobím pandémie započatý zákrok.

Zavolali, či to platí

V našom prípade teda nešlo o bolestivý prípad, preto na zákrok po telefonickom objednaní sme čakali približne dva týždne.

Pár dní pred ním nám ešte z ambulancie zavolali, či dohodnutý termín z našej strany platí. Funguje tu pritom denná ambulancia od 8.00 do 14.00 a od 15.00 do 21.00 už ordinuje pohotovosť.

Prísť na miesto bez predošlého ohlásenia nemusí zaručiť, že budete hneď ošetrený, preto je dôležité kontaktovať ambulanciu vopred telefonicky. Po príchode na miesto už hneď zistíte, či ste na rade ako prvý, alebo je pred vami niekto ďalší.

Keďže na mieste sa dodržiavajú všetky zásady a hygienické opatrenia, v čakárni najprv nebol vôbec nikto. Dokonca ani časť ošetrujúceho personálu. Na prijatie kvôli rôznym okolnostiam sme si počkali takmer polhodinu.

Medzitým nám bol poskytnutý formulár o prípadnej cestovateľskej anamnéze, či iných dôležitých skutočnostiach.

Vypĺňanie formulára

Na všetky otázky sme odpovedali záporne, keďže sme v posledných 2 týždňoch nenavštívili krajiny ako Španielsko, Taliansko, Irán či Južná Kórea.

Takisto sme sa ani nestretli s nikým, kto by sa vrátil zo zahraničia a ani sme nemali zistenú prítomnosť ochorenia. Mohli sme preto postupovať ďalej.

Pred vstupom do samotnej ordinácie nám bola zmeraná telesná teplota a nanesený dezinfikačný prostriedok na ruky, v našom prípade na rukavice. Bez nich a bez rúška teda ani na krok.

V ordinácii už personál postupoval ako zvyčajne, no mal na sebe celotelové ochranné obleky, rukavice, štít na hlave a rúško.

Výplach a „zverák“

Pacientovi sa ponúkne ešte výplach ústnej dutiny a následne nám bol nasadený aj ochranný oddeľovač pred ostatnými zubami, keďže venovať sa šlo len jednému z nich.

Cítili by ste sa, akoby ste mali predmetný zub vo zveráku. Všetko ostatné už malo tradičný priebeh od vŕtania, cez odsávanie až po plombovanie.

Akurát kvôli spomínanému „zveráku“ nebolo možné ústnu dutinu pravidelne vyplachovať. Na to sa zvykalo len ťažko, no v mimoriadnej situácii to bolo pochopiteľné.

Platbu sme realizovali pre istotu kartou, odporúčame preto aj vám vyhnúť sa priamemu kontaktu s bankovkami.

A v obrazoch nájdete zábery z miest Prešova, kde pred časom prebiehala dezinfekcia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: V Prešove začala prebiehať dezinfekcia
8
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM