Ľubomír Hudačko Správy

Fantázia: Za prelomovými slovenskými testami na koronavírus stojí Prešovčan

Slovenskí vedci zareagovali na celosvetový nedostatok testovacích setov a vyvinuli test. Za kľúčovými komponentmi stojí spoločnosť pod vedením Prešovčana.

Ilustračný obrázok k článku Fantázia: Za prelomovými slovenskými testami na koronavírus stojí Prešovčan
Zdroj: TASR

Tím slovenských vedcov zareagoval na nedostatok testovacích setov a vyvinuli vlastný test na odhaľovanie prítomnosti koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19.

Ako dar 100 000 kusov

Prešovská radnica informovala, že kľúčové komponenty boli vyvinuté slovenskou spoločnosťou MultiplexDX pod vedením rodáka Pavla Čekana.

Vďaka tomu Slovenská republika dostane 100 000 kusov ako dar a test by mohol byť dostupný už o tri týždne. Pavol Čekan sa v minulosti vyjadril aj o svojom vzťahu k nášmu mestu.

„Prešov je pre nás naše rodné mesto, kde sa vždy radi vraciame, kde máme rodiny a mnoho kamarátov a známych. Navždy to bude naše mesto, kde budeme chodiť domov,“ povedal.

Vzťah k Prešovu

Študoval na Gymnáziu J. A. Raymana, ktoré takmer po celý čas reprezentoval v chemických olympiádach a korešpondenčných seminároch, čí v krajských, alebo celoslovenských kolách. Už vtedy mu bolo jasné, že raz bude vedec a vo veľkom sa venuje aj folklóru.

„S manželkou Marinou máme mnoho miest v Prešove, kam radi chodíme, a na ktoré radi spomíname. Chceme, aby Prešov bol aj pre našich troch synov miestom, ktoré bude nepodmienečne späté s ich rodičmi a ich minulosťou,“ povedal v archívnom rozhovore, ktorý priniesla prešovská radnica.

A vo fotogalérii nájdete zábery dezinfekcie v Košiciach.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Dezinfekcia lavičiek v parkoch
8
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM