Kultúra

Boli headlinerom metalovej hudby na Dobrom festivale: Rozhovor s kapelou Amorphis

Metalová hudba mala na Dobrom festivale vždy svoje miesto, platilo to aj tentoraz. A fínsky Amorphis poskytol pred koncertom aj zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Boli headlinerom metalovej hudby na Dobrom festivale: Rozhovor s kapelou Amorphis
Zdroj: Zuzana Balenčin

Po 9-tich ročníkoch, kedy na samostatnom pódiu vystupovali prevažne slovenské a české lokálne kapely, prehodnotil organizátor Miro Tásler stratégiu a začal sa ohliadať po väčších zahraničných menách. Na jubilejnom desiatom ročníku sme tak s veľkou odozvou videli naživo Sepulturu. Po ročnej pauze do Prešova zavítalo ďalšie kvalitné metalové zoskupenie.

Hodnotený album

Fínsky Amorphis potvrdil povesť kapely, ktorá je na Slovensku vždy vítaná a naservírovala nekompromisnú zmes death metalu, melodiky a fínskej mystiky. Odohrali skvelý koncert so špičkovým zvukom, čo si pochvaľovali okrem fanúšikov aj samotní hudobníci. Bola sobota poobede a na Dobrom Festivale začínal druhý deň podujatia. Hrali všetky tri pódiá, areál sa pomaly zapĺňal a na Delni bolo vidno každou minútou čoraz viac fanúšikov metalu. Iria, Ensiferum, Sepultura, Slayer tvorili iba niekoľko nápisov na tričkách návštevníkov.

Bol to pre toto podujatie špecifický deň. Svoju účasť potvrdila ruská pagan folk metalová kapela Grai, slovenská legenda Wayd a práve fínsky headliner. Amorphis minulý rok vydali vysoko hodnotený album Queen of Time. S kapelou sa v šatni necelú hodinu pred ich koncertom stretol a rozprával Edo Kopček z organizačného tímu Dobrého Festivalu.

„Bol to skvelý rok a čas rýchlo beží. Počas leta odohráme na koncertoch celý album, ale tu, keďže je to festivalový set, musíme vybrať päť či šesť skladieb. The Bee a Golden Elk nám dobre zapadajú do setlistu so skladbami z Tales From The Thousand Lakes či Skyforger,“ povedal gitarista Esa Holopainen.

Kapela dávala dôraz na melodickosť do death metalu už na debutovom albume. „Uvedomili sme si, že potrebujeme klávesáka. Bolo to veľmi dôležité pre náš zvuk. Ak máš klávesáka, ktorý je veľmi muzikálny, sú z toho samé benefity,“ pokračoval Holopainen.

Nežili za oponou

Kapela si pritom produkovala sama väčšinu albumov. „Jasné, že producent pomôže. Muzikanti si vo svojej hudbe často nevšimnú niektoré veci. Preto je dobré mať niekoho, kto vie priložiť ruku k dielu, pomôže s aranžmánmi, vokálmi a so zvukom.“ Poobede bola na festivale ešte aj diskusia o 30-tich rokoch slobodnej muziky medzi Petrom Migašom a Martinom Višňovským s Mirom Táslerom. Zaujímavé je, že Fíni vlastne nežili za železnou oponou a zháňanie novej hudby pre nich muselo byť niečo ako dnešné nakupovanie v supermarkete. Teda, ak ste chceli novú Madonnu.

Klávesák Santeri Kallio potvrdil, že to bolo asi ako všade na svete, keďže išlo výlučne o okrajovú záležitosť hudobného biznisu. „U nás existovali malé obchody s hudbou, ktoré dovážali nahrávky od malých vydavateľstiev a veľa nahrávok sme si vymieňali s priateľmi. Takisto sme mali veľa spriatelených kapiel, ktoré hrávali za hranicami a vždy niečo nové priniesli. Fungovali sme hlavne týmto štýlom.“

Reč padla ja na časy, kedy Nuclear Blast ešte len vznikal a vytváral si svoju distribučnú sieť. Podobne ako ďalšie metalové vydavateľstvá. Pri tom si spevák Tomi Joutsen spomenul na rôzne fanúšikovské magazíny, tzv. ziny, ktoré vychádzali v malých nákladoch, boli čiernobiele a rozmnožované kopírovaním, nie klasickou grafotlačou.

„Takisto bola u nás veľmi dôležitá lokálna rádiová relácia Metalliliitto (metalový robotník, pozn. red.). To bolo ozaj niečo. A týpek, ktorý to viedol, púšťal veľmi extrémny metal. Nie počas celej relácie, ale vždy ich niekoľko pustil. Vďaka tomu som objavil mnoho skvelých kapiel, hlavne undergroundových. Aj v tých časoch bolo náročné nájsť kvalitnú undergroundovú a extrémne tvrdú muziku.“

Hrať viac takýchto festivalov

Bubeník Jan Rechberger si paličkami vyklepkáva rytmy na stehnách, zatiaľ čo sa pokračovalo v rozhovore. Z diaľky počuť koncert IMT Smile. Kapela sa dozvedela, že to je naša najpopulárnejšia kapela. Zažili Fíni hranie na festivaloch, kde na jednom pódium počuť pop, rock, elektroniku a na druhom tvrdý metal? Spevák Tomi Joutsen je veľký fanúšik rôznorodej muziky, a tak sa chytil slova.

„Bolo by cool hrať viac takýchto festivalov. O niečom podobnom sme sa v kapele rozprávali už pred rokmi, pretože sa nedá stále hrať na Wackene, Graspop Metal Meetingu a pod. Bolo by skvelé hrať všade, pretože Európa je plná takýchto festivalov ako váš. Na druhej strane sme pre nich možno príliš tvrdí. Minulý týždeň sme hrali pre Harley-Davidson a v tomto je leto super, pretože na rozdiel od turné sa môžeš dostať na ozaj zaujímavé festivaly, na ktorých vieš nájsť veľa rozličnej hudby a to sa mi na tom páči," zakončil na záver.

redakciu informoval Edo Kopček z organizačného tímu Dobrého Festivalu

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

A ako prebiehali dva dni Dobrého festivalu si pozrite v priloženej fotogalérii.

Boli ste na Dobrom festivale? Takto si ho prvé dva dni ľudia užívali
80
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM