Kultúra

Spojenie dvoch Šarišančekov na jednom mieste: V Prešove vystúpia v spoločnom programe

Spoločný koncert detských folklórnych súborov Šarišanček z Detroitu (USA) a Šarišanček z Prešova (SVK). Taký sa onedlho uskutoční v Kine Scala.

Ilustračný obrázok k článku Spojenie dvoch Šarišančekov na jednom mieste: V Prešove vystúpia v spoločnom programe
Zdroj: Zuzana Balenčin

To všetko v podujatí pod názvom Vitajte doma! už 11. júla 2019 o 18.00 na Masarykovej ulici. Detská folklórna skupina Šarišanček z Detroitu (Michigan, USA) bola založená v apríli 1994 v malej komunite Slovenských katolíkov s cieľom zachovať si dedičstvo našich praotcov.

Majú 25-ročné jubileum

Tanec a spev sú jedinečné prostriedky na náuku a vyjadrenie lásky našej materinskej zeme. Počas existencie tejto skupiny sa v nej vystriedali stovky detí, ktoré boli nielen slovenského pôvodu, ale aj z rôznych národnostných skupín. Početné vystúpenia týchto detí obveselili mnohých divákov. V súčasnej dobe v skupine vystupuje aj tanečníčka, ktorej praprateta prišla do Ameriky ešte loďou cez Ellisov ostrov. A tak, vďaka vytrvalej dobročinnej práci mnohých dobrovoľníkov, tento roku súbor pod vedením Daniely Grisákovej slávi 25-ročné jubileum.

Detský folklórny súbor Šarišanček z Prešova vznikol v marci 1986 a v súčasnosti má približne 90 členov vo veku od 6 rokov. Zásluhou skúsených pedagógov sa z kolektívu stalo kvalitné umelecké teleso schopné interpretovať technicky náročné programové čísla.

Základňa pre FS Šarišan

Vzorne reprezentuje mesto Prešov a šarišský región na mnohých súťažných prehliadkach, festivaloch, tiež účinkoval v rozhlase, televízii, 32× účinkoval v zahraničí a pripravil 6 celovečerných programov. Deti z DFS Šarišanček tvoria prirodzenú základňu pre FS Šarišan, ale aj iné tanečné a folklórne kolektívy. Bude sa tak počas vzácneho podujatia na čo tešiť.

A nezabudnite si pozrieť ani zábery z derniéry Zlatej svadby FS Šarišan. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Vyvolala záujem ako hrom: Derinéra Zlatej svadby Šarišanu v OBRAZOCH
44
Galéria
Zdroj: Zuzana Balenčin

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM