Ľubomír Hudačko Správy

Boj s potkanmi deratizáciou v Prešove niečo stojí: Koľko na to mesto ročne vysolí?

Mierna zima a dostatok potravy v okolí smetiakov môžu vplývať na stav populácie potkanov v našom meste. Ich premnoženiu a teda aj šíreniu nebezpečných chorôb má zamedziť deratizácia, ktorá vyjde mesto na poriadny balík. Koľko eur ročne na to vysolí?

Ilustračný obrázok k článku Boj s potkanmi deratizáciou v Prešove niečo stojí: Koľko na to mesto ročne vysolí?
Zdroj: TASR

Zaujímalo nás, či sa v meste robí prieskum, aby sa zistilo, kde sa môžu potkany najviac vyskytovať.

„Prieskum je vykonávaný pravidelne, monitoring má na starosti zmluvná firma a aj oddelenie komunálnych služieb a zamestnancami popri monitoringu zelene. Pri upratovaní mesta sa monitoruje aj výskyt hlodavcov,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Ako dodala, v meste je potrebné sledovať nálepky pozdĺž bytových domov, elektroskriniach a podobne, kde sú o deratizácii informácie. „Najviac sa v meste môžu vyskytovať na jar a na jeseň a sú preto dve fázy deratizácií: jarná a jesenná. V mimoriadnej situácii sú však možné aj opakované zásahy. Mesto na deratizáciu vynaloží približne do 19,500 eur ročne,“ zakončila hovorkyňa.

Spôsoby vykonania deratizácie sú kladenie požerových nástrah a prostredníctvom odchytových pascí. Špeciálna činnosť na likvidáciu a reguláciu škodlivých hlodavcov, teda potkany, myši a ďalšie škodlivé hlodavce, je komplex opatrení zameraných na ničenie zdraviu nebezpečných a hospodársky škodlivých hlodavcov za účelom ochrany ľudského zdravia a zabráneniu ekonomickým škodám, ktoré hlodavce spôsobujú.

Ak máte, alebo zistíte komplikácie s hlodavcami, kontaktovať môžete oddelenie komunálnych služieb a spoločného obecného úradu v Prešove.

Čítajte tiež:

Skúsený deratizér o výskyte potkanov v Prešove: Na jedného človeka pripadajú až tri!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM