Ľubomír Hudačko Rôzne

Skúsený deratizér o výskyte potkanov v Prešove: Na jedného človeka pripadajú až tri!

Množeniu hlodavcov nie je možné zabrániť, dá sa s nimi len bojovať. Aj to v rozhovore pre náš portál prezradil skúsený deratizér Vladimír Borecký. Podľa neho pripadajú na jedného človeka v Prešove až tri hlodavce. Uviedol tiež až na akú dĺžku môžu dorásť a že sú to inteligentné tvory.

Ilustračný obrázok k článku Skúsený deratizér o výskyte potkanov v Prešove: Na jedného človeka pripadajú až tri!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Deratizácii sa Vladimír Borecký venuje už od roku 1995. Má za sebou množstvo výjazdov a skúsenosti na rozdávanie. Pre náš portál poskytol rozhovor, kde určuje nejednu zaujímavosť.

Ceny prípravkov šli hore o 350%

„Začal som za komunizmu s deratizérmi, ktorí túto činnosť vykonávajú doteraz. Je dôležité, aby ľudia vedeli, čomu to slúži. Deratizácia je potláčanie hlodavcov a regulácia škodcov. K nej patrí dezinsekcia aj dezinfekcia a tiež fumigácia. Podľa najnovších noriem my nie sme deratizéri, my sme odborní špecialisti, pracovníci. Väčšina z nás má majstrovské kurzy. Ten sa nedá len tak dosiahnuť s tým, že prídete a niekto vám niečo dá,“ hovorí.

Každý hlodavec je podľa Boreckého svojský tvor, ktorý myslí a je to inteligentný tvor. „Je buď pred nami, alebo my sme tesne za ním. Každý deratizér má veľké riziko, keď ide do terénu. Špeciálne bezpečnostné riziko, fyzické riziko a ďalšie. To sa prenáša do ceny, ja teda musím byť ocenený, keď prichádzam do terénu. Nie sú to lacné veci, ceny idú hore. Odkedy to robím ja, ceny prípravkov išli o 350% hore,“ poznamenal ďalej.

Do 2–3 rokov sa počet zvýši

Nešťastný je podľa Boreckého tiež protiklad šetrenia. To prináša doslova skazu, pretože problémy budú mať obyvatelia, ktorí zatiaľ tento problém vnímajú okrajovo. „Do nejakých 2–3 rokov sa počet hlodavcov ešte zvýši. Je to vďaka tomu, že v Prešove máme 3 divadlá. DJZ, DAD a Divadlo absurdity, čo je Mestský úrad v Prešove so všetkými hercami, ktorí predčia aj Havla. To nie je o tom, že ja si nárokujem horibilné sumy. Ak idete niečo robiť, chcete mať zaplatené, nikto robiť zadarmo nebude,“ povedal na margo skúseností.

Ako poznamenal, robiť deratizéra je hlavne o psychickej odolnosti. Ten, kto toho nie je schopný sa môže psychicky zrútiť. Potkany dokonca môžu preniesť také choroby, ktoré sa dajú len liečiť a nie vyliečiť. „Pri uhryznutí zanesie bacily a to už nie je zábava. Potkan po šiestich týždňoch od narodenia je už schopný plodiť mláďatá. Sú jednoznačne premnožené. Bežne lietajú po Hlavnej ulici, majú veľmi radi kanály. Žijú v symbióze s človekom, ktorý ich kŕmi. My im dáme okolo kontajnerov dôvod na príchod. Kedysi sa deratizácia robila celoplošne a ak sa nerobí, míňa sa to účinku,“ pokračuje deratizér v rozprávaní.

Na jedného človeka traja, môže mať až 30 cm

Potkany dokonca dokážu zistiť, že ste im dali niečo otrávené. „Ak to zistí, dá avízo do okruhu dvoch kilometrov a nezožerie to potom ani jeden. Na jedného Prešovčana tu spadajú tri potkany, takže podľa počtu obyvateľov sa to znásobuje k státisícom v celom meste,“ hovorí dychvyrážajúcu skutočnosť.

Borecký dodáva, že deratizácia by sa teda mala robiť štyrikrát, nie dvakrát do roka. Problémy budú podľa neho stále väčšie. Potkan totiž môže prehrýzť aj vedenie vysokého napätia a jemu sa nestane nič. „Je schopný prežiť aj záplavy. Ak má vynikajúce prostredie, môže dorásť až do 30 centimetrov. Dokážu tiež predvídať prírodné katastrofy. Ak je v úzkych, je schopný vyskočiť až do výšky 1,5 metra,“ priblížil život neželaného škodcu.

Potkany sa množia vo februári, v jarnom období je ich dosť a takisto aj októbri až novembri. Na jeseň je populačná explózia silnejšia. „Problémom sú veľké obchody. Nezabránite mu, aby niekam vnikol tak, ako ani muche. Nezabránime ich množeniu, môžeme s nimi len bojovať a obmedziť ich. Na tom by sme mali stavať, robiť to preventívne a častejšie. Princíp šetrenia je kontraproduktívny a ten bumerang sa vráti,“ uzavrel Borecký.

Čítajte tiež:

Hygienici hodnotili prírodné kúpaliská v okolí: Pozrite, ako oznámkovali kvalitu ich vody!

V Prešove naďalej trvá II. povodňový stupeň: Práce na odstraňovaní škôd potrvajú celý týždeň!

Na Sekčove má vzniknúť obchodný komplex: Medzi ďalšími dvomi inými sieťami tentoraz Eperia!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM