Správy

Aktuálne čísla z prešovskej nemocnice: Koľko pacientov s Covidom nie je zaočkovaných?

Zdravotnú starostlivosť poskytujú aj pre odídencov z Ukrajiny. V novovzniknutom centre pre pacientov odtiaľ pôsobí zdravotná sestra aj tlmočník.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne čísla z prešovskej nemocnice: Koľko pacientov s Covidom nie je zaočkovaných?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Celkovo 73 pacientov s ochorením Covid-19 je aktuálne hospitalizovaných vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove. Jeden z nich je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Nemocnica má pre pacientov s ochorením Covid-19 vyčlenených 169 lôžok. Zároveň zriadila Ukrajinské centrum (UC) pre pacientov z Ukrajiny.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Ako pre Tasr uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, 43,8 percenta hospitalizovaných pacientov na covidovom oddelení nie je zaočkovaných.

Vyše 500 úmrtí

„Od 1. septembra 2021 do 20. apríla 2022 sme mali v nemocnici hospitalizovaných 2 456 pacientov s ochorením Covid-19. Počet úmrtí na ochorenie Covid-19 v rovnakom období bol 510,“ priblížil Šarník.

Od začiatku septembra do stredy bolo v nemocnici aplikovaných 6373 prvých dávok vakcín proti ochoreniu Covid-19 a tretích dávok 23 616. Prvá dávka vakcíny Novavax bola doteraz podaná 92 pacientom. Monoklonálne protilátky Casirivimab & Imdevimab a Bamlanivimab & Etesevimab dostalo doteraz 660 pacientov a antivirotikum Lagevrio bolo podané 451 pacientom.

Viac správ z Prešova:

Nemocnica eviduje 42 chýbajúcich zamestnancov z dôvodu ochorenia Covid-19. V súvislosti s utečeneckou krízou bolo od 24. februára do stredy ošetrených 201 Ukrajincov, z toho boli ambulantne ošetrení 170 pacienti, zvyšní si vyžadovali hospitalizáciu.

Sestra a tlmočník

Od utorka 19. 4. je v nemocnici otvorené UC, ktoré slúži pre koordináciu poskytovania zdravotnej starostlivosti pre odídencov z Ukrajiny. „UC, ktoré má charakter ambulancie, je zriadené v priestoroch ´starého´ Infekčného oddelenia a prevádzkový čas je od 7.00 hod. do 15.00 hod. počas pracovných dní. Je tam prítomná zdravotná sestra a tlmočník,“ dodal Šarník.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM