Futbal Šport

Ako asistent rozhodoval 1. zápas nového štadióna: Poslanec Benko o dojmoch z otvorenia

Národný futbalový štadión otvorili prvým oficiálnym zápasom - Slovana s Trnavou. Ako asistent rozhodcu bol pritom aj poslanec MsZ v Prešove Miroslav Benko.

Zdroj: Dnes24.sk

Nominácie na stretnutia sa rozhodcovia dozvedajú týždeň pred stretnutím. „Keď som sa dozvedel, tak som sa veľmi tešil, lebo som vedel, že bude vypredané, že príde 22 500 divákov. Ale cítil som aj veľkú zodpovednosť, lebo toto stretnutie sledovalo celé Slovensko,“ prezradil svoje dojmy z otvorenia Národného futbalového štadióna (NFŠ) prešovský mestský poslanec Miroslav Benko. Viac už si môžete prečítať v rozhovore.

Pán poslanec, okrem funkcie zástupcu ľudu sa venujete napríklad aj futbalu ako asistent rozhodcu. Čo pre vás znamenalo stať sa súčasťou nedávneho otvorenia štadióna na Tehelnom poli v Bratislave?

Bol to veľmi dobrý pocit, určite tak ako snom je každého hráča hrať na vypredanom štadióne, tak je to aj snom rozhodcu. Som rád, že som mohol byť aj pri otvorení tohto krásneho štadióna.

Aké pocity vami lomcovali pred štadiónom, po príchode naňho a následne pri príchode na trávnik?

Klamal by som, keby som nepovedal, že som bol trošku nervózny. Ale po prvom dobrom rozhodnutí už potom nervozita opadla a zápas som si užíval.

Aká atmosféra bola počas zápasu?

Atmosféra bola fantastická, domáci mali aj svojich fans, ktorí ich hnali dopredu. Ešte lepšia atmosféra by bola, keby diváci z malého Ríma prišli povzbudiť svojich hráčov.

Mali ste na práci aj sporné momenty, pri ktorých ste sa zapotili, alebo sa také príliš nevyskytli?

Mal som dve ťažké situácie pri ktorých dal Slovan dva góly. Videozáznam potvrdil moje správne rozhodnutia. Šporar hra stále na hranici ofsajdu a stále asistent musí byť koncentrovaný, aby dobre vyhodnotil, či bol mimo hry alebo nie. A predseda komisie rozhodcov mi povedal, že keď urobím hrubú chybu, tak budem mať pozastavenu činnosť na 5 zápasov, pričom obvykle sú to dva zápasy. Bol som predtým delegovaný aj na tie stretnutia, keď sa otvárali štadióny v Trnave, Dunajskej Strede a teraz v hlavnom meste.

Dúfali ste ešte, že sa Slovensko NFŠ predsa len dočká?

Veril som, že sa dočká, ale neveril som, že ako aktívny rozhodca ešte budem stáť a rozhodovať na zelenom trávniku. Som rád, že som to stihol, a to, že som bol pri otvorení štadióna, to už mi nikto nezoberie.

A čo mesto Prešov? Kedy sa podľa vás môžeme tešiť na podobné otvorenie?

Veľmi by som sa tešil, keby už aj v našom meste bol pekný chrám futbalu. Peniaze sú už schválené, čaká sa už len na firmu, ktorá tieto práce budú realizovať. Podľa mňa otvorenie nového štadióna bude v lete v roku 2021. Tatran nastúpi v 1. kole súťažného ročníka 2021/2022 na prvý zápas. Tiež verím, že štadión bude vypredaný.

Čo hovoríte na Tatran v súčasnosti? Hrozí mu boj o záchranu v II. lige…

Určite bude Tatran bojovať o záchranu a nebude to mať ľahké, lebo z 2. ligy vypadávajú štyri mužstvá. Ja by som rád videl Tatran vo Fortuna lige spolu so Slovanom, Trnavou, D. Stredou, Žilinou.

Je štadión na Tehelnom poli v súčasnosti najkrajší, alebo sa dá porovnať s tým v Trnave?

Myslím, že je najkrajší, aj najväčší. Takýto štadión už mal byť dávno postavený na Slovensku. Pekné štadióny sú aj v D. Strede a v Trnave. Dúfam, že v Bratislave sa už ľudia naučia chodiť na futbal a bude častejšie „plný“ dom.

Dá sa práca asistenta rozhodcu stíhať s prácou poslanca v prešovskom zastupiteľstve?

Určite sa to dá stíhať. Je to dobré hobby na relax a na odreagovanie. Ale keby ste dali takúto otázku manželke, to už neviem, čo by povedala.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Už mu to nikto nezoberie: Benko bol ako asistent rozhodcu pri otvorení NFŠ
3
Galéria
Zdroj: archív Miroslava Benka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM