Vanessa Plavčanová Správy

Zdieľané bicykle v Prešove majú byť prínosom: No neraz končia rozbité, či v riekach! FOTO

Nájdu sa aj takí používatelia, po ktorých zostanú bicykle v zúboženom stave. Nie je výnimkou, ak to rieši polícia a za vyčíňanie môžu padnúť aj tresty.

Ilustračný obrázok k článku Zdieľané bicykle v Prešove majú byť prínosom: No neraz končia rozbité, či v riekach! FOTO
5
Galéria
Zdroj: Vanessa Plavčanová

V lete tohto roku spustilo mesto Prešov program tzv. bikesharingu, ktorý mal občanom pomôcť so zlepšením kvality ovzdušia a ekologickým presunom po meste.

„K 18. 10. sme mali uskutočnených 8 364 jázd pri priemernej dĺžke jazdy približne 10 minút,“ ozrejmil Matúš Digo, business developer spoločnosti Antik Telecom, ktorá túto službu zastrešuje. Aj napriek niekoľkým škodám hodnotí spoluprácu s mestom Prešov veľmi dobre.

Vyčíňanie vandalov

Poznamenal tiež, že mesto dokáže promptne a efektívne zasahovať pri riešení problémov a plánuje sa teda obnovenie spolupráce aj v budúcej sezóne.

Nájdu sa však aj takí používatelia, po ktorých zostanú pohodené v zúboženom stave.

Ako Digo objasnil, škody na bicykloch boli neraz spôsobené vandalizmom, niektoré bicykle skončili v rieke a niektoré boli zničené vandalmi v rámci nočného vyčíňania.

Zdroj: Vanessa Plavčanová

V Prešove otvorili juhozápadný obchvat:

"Vyčíňaním vandalov trpia nielen občania, ale aj samotná služba. Zničený bicykel musí byť stiahnutý na sklad, neskôr opravený a nemôže počas tohto obdobia slúžiť na prepravu. Všetky prípady už vyšetruje polícia, keďže boli podané aj trestné oznámenia za trestné činy poškodzovania cudzej veci. Podobné prípady sa už stali aj v minulosti a aktéri skončili vo väzení,“ upozornil Digo.

Škodia aj sebe

Na otázku vandalizmu a zničených bicyklov sme sa spýtali aj Prešovčanky Klaudie, ktorá službu zdieľaných bicyklov pravidelne využíva.

„Využívam ich najmä, keď sa potrebujem ráno dostať do práce a nechcem čakať v nekonečných zápchach. Čo sa týka ich zničenia, tiež som si jeden všimla a bolo mi to celkom ľúto. Vandali tým škodia sebe a aj klientom, ktorí by ten bicykel chceli využiť,“ prezradila svoju skúsenosť.

Ďalšie zábery, ako bicykle skončili aj v rieke a museli ich vyťahovať hasiči nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Verejné bicykle v Prešove významne podliehajú vandalizmu
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM