Ľubomír Hudačko Správy

Začala sa Zimná výzva: Turisti v Prešovskom kraji môžu odteraz súťažiť v atraktívnej hre

Turisti môžu svoje výstupy doplniť aj návštevou 28 lyžiarskych stredísk, ktoré budú túto sezónu v prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa Zimná výzva: Turisti v Prešovskom kraji môžu odteraz súťažiť v atraktívnej hre
Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska

Na turistov v Prešovskom kraji čaká Zimná výzva. Dnes24.sk o tom informovala Barbora Čechová z KOCR Severovýchod Slovenska.

Tretí ročník ponúka 15 výstupov do hôr od Vysokých Tatier cez Pieniny až po Poloniny.

Turistiku dopĺňa 28 lyžiarskych stredísk a viacero zimných podujatí. Zimná výzva sa pre verejnosť začala počas víkendu 17. decembra a potrvá do 19. marca 2023.

„V zimnom období je mnoho miest, ktoré sú prístupné a ponúkajú zážitky. Úlohou turistov je v tejto súťaži odfotiť sa na vybraných turistických miestach s odznakom, ktorý získajú zadarmo po registrácii na našej webstránke. Pripravených je 15 lokalít, na ktoré je možné vystúpiť počas troch mesiacov. Výstupy sú rozdelené do troch stupňov náročnosti,“ povedala Čechová.

Turisti môžu svoje výstupy doplniť návštevou 28 lyžiarskych stredísk, ktoré budú túto sezónu v prevádzke. Ponuku zimných aktivít výzvy dopĺňajú vianočné trhy, silvestrovské a štefanské turistické výstupy či Tatry Ice Master (21. – 22. 1. 2022), Vianoce na hrade Ľubovňa (25. 12. – 7. 1. 2023), Snežné psy v Tatranskej Lomnici (11. – 12. 2. 2023) alebo fašiangové karnevaly.

Čo sa dá získať

„K tipom na turistické výstupy pripájame v tomto roku aj lyžiarske strediská v celom kraji a rôzne podujatia. Tieto možnosti boli v predchádzajúcich rokoch výrazne obmedzené z dôvodu pandémie. Ani súčasná situácia nie je pre cestovný ruch ľahká, preto aj takouto formou motivujeme ľudí využiť tieto služby a podporiť ľudí pracujúcich v cestovnom ruchu,“ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Za splnenie bodových hraníc získavajú účastníci Zimnej výzvy vecné odmeny v troch hraniciach. Na záver je pripravené aj žrebovanie o turistické topánky.

K lokalitám Zimnej výzvy patrí napríklad výstup na Gazdoráň v NP Poloniny.

V lete tohto roka tu pribudla nová značená turistická trasa po červenej značke z obce Príslop. Turisti sa môžu tešiť aj na vyhliadku Grófňa pri Domaši, vrch Osly na hrebeni Ľubovnianskej vrchoviny, či málo známy ale mimoriadne zaujímavý Slodičovský vrch (1167 m n. m.) v Spišskej Magure.

Nádherné výhľady

„Hanigovský hrad je možné absolvovať aj počas Silvestrovského výstupu, Vysoké Tatry reprezentuje Skalnaté pleso, podhorie vrch Zámčisko neďaleko Popradu. Nádherné výhľady ponúka Mindžová pri Lipovciach. A slovensko-poľské pohraničie v okrese Svidník láka stredne náročným výstupom na Baranie – Stávok (752 m n. m.),“ dodala na záver Čechová.

Prehľad lokalít Okres
Vyhliadka Grófňa Domaša, okr. Vranov n. Topľou
Hrad Bodoň Zlatá Baňa, okr. Prešov
Spiaci mních Kamenica, okr. Sabinov
Vrch Osly okr. Stará Ľubovňa
Zámčisko Kvetnica, okr. Poprad
Baranie – Stávok okr. Svidník
Hanigovský hrad Hanigovce, okr. Sabinov
Mindžová Bachureň, okr. Prešov
Zelená skala Branisko, okr. Levoča
Slodičovský vrch Spišská Magura, okr. Kežmarok/Poprad
Gazdoráň NP Poloniny, okr. Snina
Nežabec Vihorlatské vrchy, okr. Snina
Roháčka – Rozsypaná skala Čierna hora, okr. Prešov
Rozhľadna na Čarnej hure Krásna Lúka, okr. Sabinov
Skalnaté pleso – Skalnatá chata Vysoké Tatry
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM