Ľubomír Hudačko Správy

Sociálne zariadenia na východe vynovili: Nový šat majú v Zámutove aj v Lipanoch

Projekt všeobecne vylepšil energetickú bilanciu objektu a najmä prispel k zvýšeniu úrovne bývania klientov, ktorí v zariadení žijú.

Ilustračný obrázok k článku Sociálne zariadenia na východe vynovili: Nový šat majú v Zámutove aj v Lipanoch
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom svojej grantovej schémy pomohol vynoviť Gerion senior centrum v Zámutove a Charitný dom Lipany. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Zelenú má projektový zámer v zariadeniach sociálnych služieb v Zámutove a v Lipanoch. Zrealizovať sa mohli vďaka Výzve pre región a dotáciám kraja, ktoré sú spolu vo výške 94 600 eur. Gerion senior centrum v Zámutove (okr. Vranov nad Topľou) má atraktívnejší vzhľad zvonku i zvnútra. Zateplila a vynovila sa fasády jeho budovy a opravou prešiel tiež tunajší interiér,“ vysvetlila Jeleňová.

Vyššia úroveň bývania

V zariadení boli vymaľované všetky izby, spoločné priestory, sociálne zariadenia, kuchyňa, šatne či kancelárie.

Projekt všeobecne vylepšil energetickú bilanciu objektu a najmä prispel k zvýšeniu úrovne bývania klientov, ktorí v zariadení žijú. Všetky zmienené práce umožnili krajské financie, ktoré sú vo výške 54 600 eur.

Okrem toho Arcidiecézna charita Košice mohla vďaka 40-tisícovej dotácii prešovskej župy zrealizovať prestavbu jedného zo svojich objektov – Charitného domu Lipany v okrese Sabinov.

Výstavba výťahu

„Projekt sa zameral na zvýšenie bezpečnosti a zlepšenie pohybu imobilných osôb, ktorým sú tu poskytované sociálne služby, a to výstavbou osobného výťahu,“ informovala ďalej hovorkyňa.

Výstavba osobného výťahu je prioritnou súčasťou komplexnej modernizácie zariadenia, ktorá zahŕňa dispozičné zmeny úpravy hlavného objektu, prístavbu dvoch výťahových šácht, prestrešenie existujúcej terasy a časti átria. „Vybudovaním záložného zdroja v následnej etape v budúcnosti tento výťah bude spĺňať aj požiadavky na evakuáciu,“ dodala na záver Jeleňová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM