Správy

Všimli ste si? V uliciach Prešova nastal výrazný pokles žobrajúcich osôb

Keďže zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho preto zakázať ani mesto.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si? V uliciach Prešova nastal výrazný pokles žobrajúcich osôb
Zdroj: TASR

V uliciach mesta Prešov bolo v roku 2020 vykonaných približne 600 hodín sociálnej služby krízovej intervencie, tj. sociálnej práce v teréne. Pri nej mesto zistilo, že takmer všetky osoby, pýtajúce si peniaze od okoloidúcich, sú sociálne odkázané, s trvalým pobytom v okolitých obciach. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informovala tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová.

Vykonávajú kontroly

Podľa jej slov mesto vykonáva sociálnu prácu v teréne s cieľom týmto osobám pomôcť.

„Zamestnanci Odboru služieb pre občanov v spolupráci s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, neverejnými poskytovateľmi sociálnej služby Trojlístok a Anima, a v súčinnosti s Mestskou políciou vykonávajú kontroly v uliciach mesta, aby preverili týchto občanov, zistili ich totožnosť a v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi v mieste ich trvalého bydliska im poskytli pomoc,“ uviedla Šitárová.

Najčastejšie sa tieto osoby nachádzajú pri nákupných centrách, kde sa pohybuje množstvo ľudí, ale aj pred kostolmi, či priamo v centre mesta.

Podarilo sa pomôcť

„Za viac ako rok trvajúcej intenzívnej spoločnej práce s vyššie uvedenými inštitúciami sa mnohým osobám podarilo prostredníctvom úradov poskytnúť sociálne poradenstvo, pomoc pri vybavovaní finančných nárokov, ale aj materiálne pomôcť,“ spresnila referentka.

Prešovčania v mnohých prípadoch s týmito ľuďmi súcitia a neváhajú im pomôcť.

Nesprávna cesta

„Podporovať žobranie poskytovaním finančných prostriedkov však nie je správnou cestou, pretože ľudia v núdzi si svoje problémy vďaka nim nemusia riešiť, ale práve naopak, živiť ich naďalej, ako napr. alkoholizmus,“ pripomenula Šitárová.

Cieľom mesta Prešov je informovať občanov, ktorí takéto osoby v uliciach mesta stretnú, aby ich navigovali tam, kde dostanú jedlo alebo ošatenie zdarma, a uprednostnili túto priamu formu pomoci pred poskytovaním finančných prostriedkov.

Pokles žobrajúcich

„Mestská polícia Prešov uvádza, že problematika strádajúcich osôb v mestách je rozšírená, a to nielen v Prešove, pričom až 90% týchto ľudí na uliciach sú občania z priľahlých obcí s početnou rómskou komunitou.,“ pokračovala Šitárová s tým, že zákon žobranie neoznačuje ako priestupok a zákonné normy takéto konanie nezakazujú, nemôže ho teda zakázať ani mesto.

„Aktívnou prácou v teréne, osvetou medzi občanmi a pravdepodobne aj pre vyhlásenú mimoriadnu situáciu však nastal výrazný pokles žobrajúcich osôb v uliciach nášho mesta,“ dodala na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM