Ľubomír Hudačko Správy

Vodiči, zbystrite, mesto uvažuje o zmenách v parkovaní: Kedy by ste pri bydlisku museli zacvakať?!

Pre vodičov môžu nastať krušné časy. Parkovanie svojich tátošov na chodníkoch im bude od roku 2019 znemožnené. A to ak parlament schváli novelu zákona o cestnej premávke. Výnimku by podľa nej mali len bicykle a motorky, ak nechajú chodcom priestor 1,5 metra. Aký má k tomu postoj Prešov?

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, zbystrite, mesto uvažuje o zmenách v parkovaní: Kedy by ste pri bydlisku museli zacvakať?!
Zdroj: TASR

Ministerstvo vnútra pripravilo novelu zákona o cestnej premávke. Ak ju parlament schváli, o 4 roky by bol chodník len pre chodcov a výnimku by tvorili motorky s bicyklami, ak by nechali chodcom priestor 1,5 metra.

Ako sa k tomu postaví mesto Prešov? Je totiž jasné, že parkovacích miest je málo a je nutné ich dobudovať. Na jeden byt u nás mohol pripadnúť jeden parkovací flek. Novelu zákona o cestnej premávke z ministerstva vnútra prijal Prešov z časti pozitívne. V Prešove je v súčasnosti plánovaná realizácia generálneho dopravného plánu teda Generel dopravy, ktorého cieľom bude okrem iného uskutočniť aj smerové dopravné prieskumy na križovatkách, ako aj sumarizáciu údajov vo väzbe na parkovacie miesta.

Obmedzenia hlásili mestskej polícii

„Návrh zákona vníma mesto Prešov z časti pozitívne, keďže v tejto súvislosti je vzhľadom na tlak verejnosti potrebné mať regulatív. Aj v našom meste obdržala Mestská polícia v Prešove niekoľko podaní v súvislosti s obmedzovaním prechodu starších obyvateľov, mamičiek s deťmi, kočiarmi a podobne,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Odvrátená stránka tohto návrhu by bola ale vnímaná hlavne na sídliskách, čo je problémom všetkých väčších miest. Nedostatok parkovacích miest na sídliskách v meste Prešov by preto malo podľa hovorkyne riešiť pripravované VZN o statickej doprave, ale aj Generel dopravy.

Jeden byt = jedno miesto

VZN o regulácii statickej dopravy by malo stanoviť pravidlá a podmienky. „Pre parkovanie a odstavovanie vozidiel v obytných zónach mesta Prešov s prioritou parkovania pre tam bývajúcich obyvateľov tak, aby bolo zabezpečené jedno parkovacie miesto na jeden byt, čo pri tomto VZN primátorka Andrea Turčanová zdôrazňuje. Parkovanie každého ďalšieho auta v byte, by malo byť spoplatnené s poskytnutím možnosti ich odstavovania na záchytných, resp. komerčných parkoviskách,“ poznamenala ďalej Kmetóny Gazdová.

Keďže na niektorých sídliskách mesta Prešov je nedostatok parkovacích miest, súčasne je potrebné ich dobudovať. „To všetko sú zatiaľ len pracovné návrhy, finálna podoba VZN bude výsledkom pripomienkového konania, kooperáciou príslušných komisií, výborov mestských častí, ako aj schvaľovania poslancov v mestskom zastupiteľstve,“ dodala hovorkyňa.

Čítajte tiež:

Všimli ste si? Zastávka MHD na Poliklinike má ešte aj tretí smer, na čo slúži?

Turčanová sa predviedla jazdou na elektromobile: Nabonzovala na seba, prečo sa vozila len na parkovisku

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM