Správy

Vnútrobloky na ulici Marka Čulena v Prešove prešli revitalizáciou: Čo všetko pribudlo?

Mesto Prešov dalo zrevitalizovať vnútrobloky na ulici Marka Čulena. A pohodlnejšie teraz môžu zaparkovať aj vodiči.

Ilustračný obrázok k článku Vnútrobloky na ulici Marka Čulena v Prešove prešli revitalizáciou: Čo všetko pribudlo?
Zdroj: Mesto Prešov

Podľa tlačovej referentky mestského úradu Lenky Šitárovej tak vznikol priestor pre komfortnejšie parkovanie i oddych všetkých obyvateľov tejto lokality.

Pohodlnejšie parkovanie

Revitalizácia zahŕňala úpravu troch častí vnútrobloku medzi štyrmi bytovými domami. „Boli zrealizované sadové úpravy, nainštalované detské zariadenia a pribudli prvky drobnej architektúry ako lavičky či odpadkové koše,“ uviedla Šitárová.

Ako ďalej povedala, boli upravené aj parkoviská, chodníky a miestne cestné komunikácie. Vodiči môžu zaparkovať pohodlnejšie na 74 parkovacích miestach z vegetačných tvárnic.

„Z toho tri parkovacie miesta sú vyhradené pre ťažko zdravotne postihnutých občanov. Vjazdy do garáží sú zhotovené zo zámkovej dlažby, chodníky dostali nový asfalt. Rozšírili a predĺžili sa miestne komunikácie IV. triedy s asfaltovým povrchom,“ pokračovala Šitárová a doplnila:

„Revitalizáciou sa vytvorili aj nové možnosti na hranie pre deti. V lokalite pribudli hojdačky, pieskoviská a kolotoč. Prešovčania bývajúci v tejto lokalite si môžu oddýchnuť na šiestich nových lavičkách a pribudli aj tri nové odpadkové koše so strieškou.“

Stromy, kry a živý plot

V rámci revitalizácie boli tiež vysadené nové stromy a kry, pribudla záhonová výsadba a je tam aj živý plot, ktorý lemuje plochy parkovacích miest a príjazdovej komunikácie.

Celkové náklady boli v objeme 186 404,50 eur s DPH. Mesto stavbu financovalo z vlastných zdrojov a podalo projekt na refundáciu 95 percent nákladov z IROP.

A v obrazoch nájdete zábery na stromoradie, kde sa takisto chystajú zmeny a vynovenia.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Stromoradie v Prešove prejde zmenami, chystá sa aj výrub
9
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM