Ľubomír Hudačko Rôzne

Vláda schválila pomoc pre obec pri Prešove: Ľubotice dostanú 200 000 eur!

Obec Ľubotice získa návratnú finančnú výpomoc od štátu vo výške 200 000 eur na vyriešenie dlhotrvajúceho sporu so spoločnosťou Mijosta Prešov a jej spoločníkmi. Na rokovaní túto pomoc schválila vláda.

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila pomoc pre obec pri Prešove: Ľubotice dostanú 200 000 eur!
Zdroj: TASR

Návrh z dielne Ministerstva financií SR konštatuje, že región na východnom Slovensku by inak mohol prísť o významného investora.

„V prípade skorého nevyriešenia môže mať za následok začatie ďalších, komplikovanejších a nákladnejších súdnych alebo rozhodcovských konaní, prípadne môže viesť k odchodu spoločnosti Mijosta ako dôležitého investora a zamestnávateľa z regiónu,“ upozorňuje rezort.

Podľa dohody medzi ministerstvom financií a spoločnosťou Mijosta je firma ochotná vzdať sa všetkých právnych nárokov, ak jednorazovú kompenzáciu 200 000 eur dostane. Spoločnosť s nemeckými majiteľmi pôsobí v oblasti textilného a odevného priemyslu a momentálne zamestnáva 240 pracovníkov.

„Keďže obec Ľubotice v súčasnosti nedisponuje dostatočným množstvom finančných prostriedkov na jednorazové vyplatenie kompenzácie spoločnosti Mijosta, ako najefektívnejší finančný nástroj sa v danej situácii javí poskytnutie návratnej finančnej výpomoci obci Ľubotice v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy,“ uvádza sa ďalej v materiáli.

Zmluva o návratnej finančnej výpomoci bude uzatvorená medzi ministerstvom financií a obcou Ľubotice. Vyplatenie kompenzácie bude podmienené úkonmi obce i spoločnosti Mijosta. Návrh umožňuje na základe žiadosti obce a následného súhlasu vlády odpustenie časti poskytnutej sumy. Prípadné odpustenie časti návratnej finančnej výpomoci by malo podľa rezortu negatívny vplyv na výšku schodku štátneho rozpočtu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM